Skip to content

Irski grad se ujedinio u dobrovoljnom ‘kodu zabrane pametnih telefona’ do srednje škole

Roditelji i škole u irskom gradu Greystones usvajaju dobrovoljni ‘kod zabrane pametnih telefona’ tako što su se udružili kako bi zajednički rekli svojoj djeci da ne smiju imati pametni telefon do srednje škole, piše Guardian.

Udruženja roditelja u osam osnovnih škola usvojila su kod zabrane korištenja pametnih telefona kako bi predstavila jedinstveni model protiv dječjeg lobiranja.

Ako nitko od vaših vršnjaka ne koristi telefone, nećete se osjećati odbačenim. Mnogo je lakše reći ne. Što duže možemo da sačuvamo njihovu nevinost, to bolje, rekla je Laura Bourne, jedna od majki.

Škole i roditelji u spomenutom gradu usvojili su inicijativu prošlog mjeseca zbog zabrinutosti da pametni telefoni prouzrokuju anksioznost i izlažu djecu sadržaju za odrasle.

To je rijedak primjer da cijeli grad zajednički djeluje po tom pitanju. Inicijativa podrazumijeva da se djeci uskrate pametni telefoni – kod kuće, u školi, svuda – dok ne pođu u srednju školu. Primjena na svu djecu u tom području će, nadaju se roditelji, obuzdati pritisak vršnjaka i ublažiti svaku ogorčenost zbog toga što je upravo ova novina i donesena.

Djetinjstvo postaje sve kraće i kraće, rekla je Rachel Harper, direktorica škole St Patrick koja je predvodila inicijativu.

Neće svi roditelji svojoj osnovnoškolskoj djeci uskratiti pametni telefon – kodeks je dobrovoljan – ali dovoljno ih se prijavilo kako bi stvorili osjećaj kritične mase, kazala je Harper. “Nadam se da će to u budućnosti postati nova norma.”

Nikkie Barrie, koja ima 11-godišnjaka u osnovnoj školi, rekla je da je učinak bio trenutan. “Ovaj kodeks čini veliku razliku u mom životu. Ako znam da se 90% razreda slaže, to mi olakšava da i ja kažem ne.”

Barrie želi da se pakt može proširiti i na prve godine srednje škole s obzirom na učinak pametnog telefona i na njezinu 13-godišnjakinju kćer. “Bilo je to prokletstvo mog života, izgubila sam kćer. Kada je tehnologija uključena, oni sjede tamo poput robota zahvaćenih ovim svijetom TikToka ili bilo čega drugog.”

Greystonesov pakt je došao od djece koja pokazuju nivoe anksioznosti samo djelimično koje se mogu pripisati prilagođavanju na Cονid eru, dodala je Harper. Škole su podijelile upitnike roditeljima, što je dovelo do sastanka dionika zajednice i inicijative pod nazivom “Potrebno je selo“.

Inicijativa je privukla interesovanje udruženja roditelja u Irskoj i inostranstvu i navela irskog ministra zdravlja Stephena Donnellyja, koji živi u blizini Greystonesa, da je preporuči kao nacionalnu politiku.

“Irska može i mora biti svjetski lider u osiguravanju da djeca i mladi ne budu ciljani i oštećeni njihovim interakcijama s digitalnim svijetom. Moramo olakšati roditeljima da ograniče sadržaj kojem su njihova djeca izložena”, napisao je ove sedmice za Irish Times. “