Skip to content

ISTOK ZAVIJEN U CRNO: Niko nije preživio u padu helikoptera predsjednika Irana

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, Ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian, guverner pokrajine Istočnog Azerbajdžana Malek Rahmati, šef predsjedničke straže Mehdi Mousavi, predstavnik iranskog vrhovnog vođe u istočnom Azerbajdžanu Mohammad Ali Al-e-Hashem, pilot helikoptera, kopilot i posada, šef Raisijevog tima tjelohranitelja bili su u srušenom helikopteru i niko od njih nije preživio.

Helikopter iranskog predsjednika, zajedno s još dva helikoptera, bio je na putu za grad Tabriz u nedjelju nakon što su bili na ceremoniji otvaranja brane Qiz Qalasi na granici s Republikom Azerbajdžan ranije tog dana. Dva druga helikoptera sigurno su se vratila na odredište.

Desetine hitnih spasilačkih timova upućeno je u planinsko područje u sjeverozapadnoj iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan.

Lokacija helikoptera je otkrivena uz pomoć turske bespilotne letjelice Akinci.

Nakon povratka iz Irana: Turska bespilotna letjelica na radaru je iscrtala nacionalni simbol zemlje.

2 člana pratnje predsjednika Raisija kontaktirali spasilačke timove?

Nejasna je ranije objavljena informacija u medijima da je zamjenik predsjednika Irana za izvršna pitanja Mohsen Mansouri navodno rekao je da su dva člana pratnje predsjednika kontaktirala spasilačke timove.

Cijela kabina helikoptera potpuno je izgorjela. Iranske vlasti također kažu da su neka od tijela spaljena do neprepoznatljivosti, te da nisu uspjeli identificirati ko je ko.

Iranska vlada održala je hitan sastanak nakon tragičnog događaja.

Prema Ustavu Irana, prvi potpredsjednik Mohammad Mokhber preuzet će dužnost predsjednika zemlje na 50 dana, javlja Anadolu. Tokom narednih 50 dana, vijeće koje se sastoji od prvog potpredsjednika, predsjednika parlamenta i šefa pravosuđa mora osigurati održavanje novih izbora.

U svetom gradu Qom i na vrhu hrama Imam Reza u Mashhadu postavljen je crni transparent na vrhu kupole svetišta Fatima Masumeh. Qom se smatra drugim najsvetijim gradom u Iranu uz Mashhad, a također je središte šiitskih religijskih studija.

Američki kongresmen likuje zbog nesreće Raisija

Komentirajući izvješća da je iranski predsjednik ozlijeđen u nesreći, republikanski kongresnik Mike Waltz izgleda pozdravlja navodnu vijest.

“Dobro oslobođenje. Raisi je bio ubojiti kršitelj ljudskih prava prije i za vrijeme svog predsjedništva”, napisao je Waltz u objavi na društvenim mrežama. “Ali pokušajte da iranski režim okrivi Izrael i SAD za atentat kao još jedan izgovor za potporu terorizmu.”

‘Ako je Raisi mrtav, svijet je sada sigurnije’ mjesto: američki senator

Rick Scott, ključni republikanski zastupnik, čini se da pozdravlja nesreću iranskog predsjednika.

“Nije bio voljen ni poštovan i nikome neće nedostajati”, rekao je Scott o Raisiju u objavi na društvenim mrežama. “Ako on ode, iskreno se nadam da će iranski narod imati priliku otrgnuti svoju zemlju od diktatora ubica.”

Njegovi su komentari u oštroj suprotnosti s brojnim stranim zvaničnicima i zemljama koje su izrazile zabrinutost za Raisijevu sigurnost, uključujući mnoge američke saveznike na Bliskom istoku.

Magla se može brzo stvoriti i ‘prišuljati’ se pilotu: stručnjak za avijaciju

Kyle Bailey, analitičar vazduhoplovstva, kaže da su piloti koji lete predsjednicima obično vješti i iskusni, ali helikopter je “vrlo kompliciran stroj”.

“Problem je kada polijećete i vrijeme je vedro, a onda ste na planinskom, krševitom terenu nalik šumi, mogla bi se pojaviti magla u područjima za koja ne očekujete da će se magla pojaviti”, Bailey rekao je za Al Jazeeru.

“I ne bi bilo na vremenskim prognozama; ne bi bilo na kartama; ne bi bilo na radaru. Magla bi se mogla pojaviti bilo gdje, vrlo, vrlo brzo i vrlo često se prišulja pilotu.”