Skip to content

Preminula O'Connor skupo je platila kritiziranje Katoličke crkve kada je poderala Papinu sliku. Istorija je pokazala da je bila u pravu

Nakon objave smrti Sinéad O'Connor u 56. godini života u srijedu, njezin život i glazba sa svim svojim složenostima i trzajima ponovno su stavljeni u središte pozornosti.

Irska pjevačica bila je poznata po svom čistom i oštrom glasu, uparenom s iznimnim sposobnostima pisanja pjesama koje su dočaravale njezine poglede na politiku, duhovnost, istoriju i filozofiju, ali bio je to trenutak kada je poderala sliku pape Ivana Pavla II i to uživo 1992. koja je definirala sliku u javnosti.

Dok je stigla do kraja acapella verzije pjesme “War” Boba Marleya, O'Connor je podigla fotografiju Ivana Pavla II dok je pjevala stihove “Mi imamo povjerenja u pobjedu dobra nad zlom”, njezin kristalno čist glas prekinut je samo zvukom kidanja papira.

Poderala je sliku, bacila komadiće prema kameri, pogledala ravno u njen objektiv i rekla: “Borite se protiv pravog neprijatelja”, prije nego što je izvadila slušalicu i otišla s pozornice, a krhotine njezinog protesta naizgled su probijale tišinu u studio.

..Bili su odgovorni za iznošenje laži. Prije svega Vatikan koji je dopuštao invaziju na zemlje i uništavanje i ubistava cijelih rasa ljudi u ime Boga i za novac, a zatim njihovo naknadno preuzimanje obrazovnih sustava svih zemalja u koje su otišli, iskrivljavanje, dovelo je do povijesnih činjenica i slično tipu iskrivljavanja činjenica koje vidite da se događa u medijima na primjer. To je ono što je dovelo do ubistva ljudskog duha što je zauzvrat dovelo do zlostavljanja djece, ukratko rečeno, kazala je Sinead prije 30 godina.

U početku je taj čin izazvao široku osudu, no u godinama koje su uslijedile to je naposljetku ustupilo mjesto divljenju jer je Katolička crkva priznala i ispričala se za seksualno zlostavljanje koje su počinili pripadnici svećenstva, često prema djeci, piše CNN.

Prije svog pojavljivanja u “SNL-u”, O'Connor je “bila ljuta nekoliko tjedana” nakon što je “pronašla kratke članke zakopane na zadnjim stranicama irskih novina o djeci koju su “oskrvnuli” svećenici, ali u čije priče nije vjerovala policija ili biskupi kojima to prijave njihovi roditelji”, napisala je u odlomku svojih memoara “Rememberings” koje je 2021. objavio Rolling Stone.

Prema popularnoj predaji, epizoda “SNL” izbacila je iz tračnica O'Connorinu karijeru koja je još bila u povoju, samo dvije godine nakon što se proslavila svojom izvedbom pjesme ‘Nothing Compares 2 U’, koja je dosegla broj 1 u Sjedinjenim Državama

Liga protiv klevete ju je osudila, izviždana je na koncertu u čast Boba Dylana, a zvijezde su je ismijavale u skečevima SNL-a u mjesecima nakon toga.

Međutim, kako su godine prolazile, stav javnosti prema O'Connor je omekšao jer je seksualno zlostavljanje od strane svećenstva postalo stvar rekorda.

Devet godina nakon što je poderala njegovu fotografiju, papa Ivan Pavao II poslao je e-mail ispriku žrtvama seksualnog zlostavljanja koje su počinili svećenici i drugo svećenstvo u Australiji i okolnim regijama, priznajući skandal po prvi put u svom papinstvu.

Papa Benedikt XVI. je 2010. godine u pismu od 18 stranica rekao da mu je “istinski žao” zbog zlostavljanja koje su pretrpjele žrtve od strane katoličkih svećenika u Irskoj, O'Connorinoj domovini.

U odavanju počasti O'Connor nakon njezine smrti, irska glumica Aisling Bea napisala je na Instagramu da je “dokazano da je sve za i protiv čega se tada zalagala, uključujući rasizam u glazbenoj industriji, bilo potrebno i ispravno… Bila je originalni govornik istine koji ne bi lako otišao u noć.”

U međuvremenu, bivši frontmen Smithsa Morrisey napisao je na svojoj web stranici da je “imala hrabrosti progovoriti dok su svi ostali sigurno šutjeli”.

Sinead je 2018. kada je prešla na islam, rekla da je islam ‘svjetlo njezina života’.