Skip to content

Istranka mislila da se dopisuje s turskim glumcem pa ostala bez 10.000 eura!

UMAG – Umaška policija istražuje slučaj 49-ogodišnje žene koja je dovedena u zabludu i oštećena za deset hiljada eura. Policajci upozoravaju na počinitelje tzv. romantičnih prevara i savjetuje oprez u komunikaciji s nepoznatim osobama.

Žena je putem aplikacije na društvenoj mreži upoznala muškarca koji joj se predstavio kao turski glumac te se neko vrijeme s njim dopisivala. Nakon što je muškarac obećavajući joj ljubav zadobio njeno povjerenje, zatražio je da mu uplati novac, priopćila je Policijska uprava istarska.

U razdoblju od 6. decembra prošle godine do 25. januara ove godine žena mu je na nekoliko računa uplatila više od 10.000 eura, a shvatila je da je prevarena kada joj se s Ιažne e-mail adrese navodno javio FBI sa zahtjevom za daljnjom uplatom novčanih sredstava te je događaj prijavila policiji.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtνama putem interneta i kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane, pa čak iskazuju i ljubav. Počinitelji tzv. romantičnih prevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje, a nakon što zadobiju povjerenje osobe, traže novac, poklone ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im se šalju fotografije ili videozapisi.

Policija upozorava građane da budu oprezni i da ne dijele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitirati i koji bi počinitelju mogao poslužiti za ucjenjivanje, piše morski.hr.