Skip to content

Italija počela uklanjati imena majki lezbijki iz rodnih listova djece: “tradicionalna porodica na prvom mjestu” .

U Italiji se imena majki lezbijki uklanjaju iz rodnih listova djece. Riječ je o nebiološkim majkama koje su u homoseksualnim zajednicama i ženama koje su rodile dijete (primjerice umjetnom oplodnjom), piše CNN.

Vlada ljevičarskog premijera Giordanija je 2017. dopustila upisivanje imena takvih majki. No sadašnja premijerka George Meloni radi na povratku vrijednosti tradicionalne porodice.

Sjeverni talijanski grad Padova počeo je uklanjati imena nebioloških homoseksualnih majki iz rodnih listova njihove djece prema novom zakonu koji je donijela vlada premijerke Giorgie Meloni “tradicionalna porodica na prvom mjestu” .

Ovi rodni listovi pripadaju 33 djece Talijanki koje su bile podvrgnute umjetnoj oplodnji u inozemstvu, a zatim prijavile svoju djecu pod gradskom vladom lijevog centra, koju je vodio Sergio Giordani.

Tužiteljstvo u Padovi potvrdilo je za CNN da je do četvrtka 27 majki uklonjeno iz 27 rodnih listova.

Giordani je došao na vlast obećavši da će ukloniti tradicionalne oznake “majka” i “otac” na rodnim listovima, ali to je poništeno kada je Melonina vlada naredila lokalnim vlastima da prestanu upisivati ​​djecu istospolnih roditelja s oba imena.

Mjera znači da samo biološki roditelj djeteta može biti naveden u rodnom listu.

Istospolni brakovi nisu legalni u Italiji.

S druge strane, Europski sud za ljudska prava naredio je Ukrajini da zakonski prizna istospolne parove. Osim toga, priznavanje istospolnih obitelji jedan je od uvjeta za prijem Ukrajine u Europsku uniju.

Inače, još 2021. Еurорѕkі раrlаmеnt роdržао је u Ѕtrаѕbоurgu рrіјеdlоg rеzоluсіје kојоm ѕе trаžі рrіznаvаnје іѕtоѕроlnіh brаkоvа і rеgіѕtrіrаnіh раrtnеrѕtvа u ѕvіm zеmlјаmа člаnісаmа ЕU.

U međuvremenu, Estonija je prva od baltičkih zemalja legalizirala istospolne brakove.