Skip to content
Epidemiolog Kon

Italijani tvrde da je virus sada agresivniji na Balkanu, evo sta na to kaže epidemiolog Kon

Epidemiolog Predrag Kon prokomentarisao je izjavu premijera Veneta Luke Zaje da je koronavirus u Srbiji jači nego u Italiji.

– Ne znam šta to znači. Svako može da izjavi šta hoće, ako ima dokaza, onda dokaze na sto – rekao je Kon.

Podsetimo, Zaja je izjavio za italijanske medije da je soj srpskog virusa agresivniji od onoga koji je do sada bio poznat u Italiji i da su izolovali virus pacijenata koji su došli iz Srbije.

Epidemiolog Kon

“Uradivši četiri testa, primetili smo da je virusno opterećenje izuzetno jako, virusi su identični između sebe, ali pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je do sada bio izolovan u Venetu i u Italiji. Do danas nije moguće povezati specifične mutacije sa različitom patogenošću virusa jer dosadašnja istraživanja nisu pokazala da postoje kliničke forme vezane za mutaciju virusa”, rekao je Zaja.

Inače, Kon je rekao da je epidemiološka situacija na teritoriji cele Srbije nepovoljna, bez obzira na to što ima mesta gde nema obolelih ili gde su slučajevi pojedinačni.

– U ovom trenutku nemamo čvrste podatke da se situacija poboljšava bez obzira na to što je smanjen taj registrovani broj, bar na dnevnom nivou. Mene lično to ne ohrabruje, jer su dupke pune bolnice i ima ljudi na respiratoru. Rano je govoriti o poboljšanju. Kovid ambulante i respiratorni centri su pod velikim pritiskom, ima veliki broj onih sa respiratornim tegobama, kod kojih se otkriva zaraza – istakao je epidemiolog.

(Kurir.rs/RTS)