Skip to content
brod za krstarenje

Izbjeglice iz Ukrajine na brodu za krstarenje žale se na životne uvjete i “posadu koja govori ruski”

Ukrajinske izbjeglice stacionirane na kruzeru u Edinburghu u Škotskoj žalile su se na životne uvjete i “posadu koja govori ruski”, prenosi The Daily Mail.

Zbog nedostatka smještaja u gradu 1700 ukrajinskih izbjeglica nalazi se na usidrenom brodu u Edinburghu od srpnja.

Ukrajinske obitelji koje su stigle u Škotsku kako bi pobjegle od rata u Ukrajini žalile su se da ih drže na brodu s posadom koja govori ruski.

Pritužbe također uključuju skučene uvjete i poteškoće u pristupu beneficijama, autobusnim kartama, daljnjem smještaju, vizama, biometrijskim boravišnim iskaznicama, između ostalog.

Niska brzina interneta, pristup parkiralištu vozila, korištenje broda kao dokaza adrese kao i poteškoće u pružanju obrazovnog procesa za djecu također su predstavljali probleme, otkrio je zahtjev za slobodu informacija gradskom vijeću Edinburgha.

Gradsko vijeće Edinburgha priopćilo je da nijedno od pitanja koja su pokrenuli Ukrajinci na brodu MS Victoria nije podneseno kao ‘službena žalba’, a za izbjeglice se kaže da su svoju ‘zabrinutost’ iznijeli drugim relevantnim organizacijama i agencijama.

Škotska vlada priopćila je da je dodijeljeno do 50 miliona funti za povećanje dostupne stambene ponude.

MS Victoria obično se koristi za noćna putovanja između Tallinna i Stockholma od strane Tallinka, estonske brodarske tvrtke koja ga posjeduje.

Glasnogovornik škotskih torijevaca za socijalnu pravdu Miles Briggs rekao je: ‘Nije ni čudo što raste frustracija među ukrajinskim izbjeglicama nakon što su nekoliko mjeseci bili ostavljeni u limbu na kruzeru. Vlada SNP-a mora pojačati igru ​​i konačno im pronaći trajni smještaj koji im treba i zaslužuju.’

Glasnogovornik je rekao: ‘Škotska vlada osigurava privremeni smještaj koji je siguran i održiv dok se ljudima ne pronađe odgovarajući dugoročniji smještaj. Ne želimo da itko provodi više vremena nego što je potrebno u privremenom smještaju.

Skoro 22.000 izbjeglica stiglo je iz Ukrajine sa škotskom vizom. Podaci škotske vlade pokazuju da ih 4756 živi u hotelskim sobama, a 2442 na brodovima usidrenim u Edinburghu i Glasgowu. Samo 5.737 je pronašlo dugoročni smještaj od strane škotske vlade, koja je rekla da je vjerojatno da će se mnogi sami dogovoriti.

Planovi za smještaj ukrajinskih izbjeglica na kruzere zbog nedostatka smještaja u Škotskoj postali su poznati od ljeta. Lokalna vlada unajmila je brod Victoria od estonske brodarske tvrtke Tallink za luku Leith u Edinburghu.

Prema britanskim medijima, kabine u kojima su bili smješteni Ukrajinci manje su od ćelija u lokalnim zatvorima.

U rujnu je još jedan kruzer s više od 700 kabina stigao u Škotsku za smještaj izbjeglica i unajmljen je na šest mjeseci.