Skip to content

Izborna trka konačno završena: Jon Biden novi predsjednik Amerike

Jon Biden postaće 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih država, navodi se u projekcijama Si-En-Ena.

Ta televizijska mreža objavila je da je Bajden pobedio u Pensilvaniji i da je sa 20 elektorskih glasova koji mu pridaju prešao prag od potrebnih 270.

Prethodno se Donald Tramp oglasio na Tviteru sa tvrdnjom da je “ubedljivi pobednik izbora”.

Pored Pensilvanije, veliki su izgledi da će Bajden pobediti i u Arizoni, Džordžiji i Nevadi.

Pre nego što je postao kandidat za predsednika Demokratske stranke, Bajden je bio potpredsednik u mandatu Baraka Obame. Takođe je senator sa najdužim stažom u Delaveru.

Tokom svoje kampanje, Bajden je tvrdio da se ovim izborima bori za “dušu nacije” obećavši da će nastojati da “izleči zemlju koja je bila razorena Trampovim mandatom”.

Biden se oglasio odmah nakon proglašenja te rekao:

“Ameriko, počastvovan sam što ste me izabrali da vodim našu divnu zemlju. Put pred nama će biti težak, ali vam ovo obećavam – biću predsednik svih Amerikanaca – bilo da ste glasali za mene ili ne”, rekao je Bajden u saopštenju posle proglašenja rezultata u Pensilvaniji.

Mnoge mreže su takođe proglasile Bajdena za novog predsednika. Kamala Haris će tako postati  potpredsednica te države.

Aktuelni predsednik SAD i predsednički kandidat republikanaca Donald Tramp poručio je da su izbori daleko od gotovih, prenosi Rojters.

“Svi znamo zašto Džo Bajden žuri da se lažno predstavi kao pobednik, i zašto se njegovi medijski saveznici toliko trude da mu pomognu: oni ne žele da se istina razotkrije “, rekao je Tramp, prenosi rts.

Najavio je da će njegov izborni štab izneti početi postupak u vezi sa svojim slučajem na sudu u ponedeljak.