Skip to content

“Izdao si svoje irske pretke”: Oštra poruka Bidenu sa groblja iz Irske gdje su sahranjeni njegovi preci

Ljudi širom Sjedinjenih Država slavili su 17. marta irsku baštinu na nekoliko velikih parada povodom Dana Svetog Patrika. Praznik obilježava sjećanje na sveca zaštitnika Irske, a popularizirali su ga uglavnom irski katolički imigranti.

Američki predsjednik Biden, čiji preci potiču iz Co Mayo i Co Louth , rekao je da je ponosan što je potomak irskih imigranata.

No, iz Carlingforda u Irskoj, domovine predaka Bidena po majci, irski građani poslali su ogorčenu poruku, koja i nije naišla na odjek u medijima.

“Irski narod nikada neće zaboraviti one koji omogućavaju ugnjetavanje, etničko čišćenje i genocid nad drugim narodom, kao što ste vi učinili u Gazi.”

Irska aktivistica Deirdre Linder podijelila je poruku američkom predsjedniku Joeu Bidenu uoči Dana Svetog Patrika kako bi ga podsjetila na njegove irske pretke i patnju koju su iskusili, te izrazila svoje neodobravanje predsjednikove proizraelske politike dok nastavljaju da ubijaju i raseljavaju Palestince.

“Ovdje smo na drevnom groblju Kilwirra u okrugu Louth da vam pošaljemo poruku, predsjedniče Biden, i da odamo počast našim i vašim precima koji su ovdje pokopani. Vjekovima su Irci živjeli u siromaštvu pod okupacijom i ugnjetavanjem.”

“Tokom velike gladi 1840-ih, naši britanski okupatori dozvolili su da milion Iraca umre od gladi i bolesti. Milion je bilo prisiljeno da emigrira. Kao i vaši prapradjed i praprabaka, Owen i Jane Finnegan, koji su isplovili iz Carlingford Lougha.”

“Među njihovom djecom na brodu je bio i sedmogodišnji James, vaš pradjed. Na Dan Svetog Patrika, kada milioni Amerikanaca slave svoje irsko porijeklo, želimo da čujete ovu poruku iz Irske.”

“Odrastali smo uz strašno naslijeđe naših predaka, protjerani iz svojih domova, umirali od gladi na cesti. Njihova tijela su pronađena sa travom u ustima.”

“Zbog naše istorije, irski narod nikada neće zaboraviti one koji omogućavaju ugnjetavanje, etničko čišćenje i genocid nad drugim narodom, kao što ste vi učinili u Gazi.”

“Naoružavajući, finansirajući i pružajući političko pokriće izraelskom režimu, izdao si svoje irske pretke kao što si izdao čovječanstvo. Stojimo uz narod Palestine. Prekinite genocid sada”, poručila je Deirdre.