Skip to content

Arheolozi otkrili ‘Prvu englesku tvrđavu rοbοva u Africi’ na obali Gane. Mjesto odakle je robovsko putovanje započelo

Izgleda da je pronađena tačna lokacija za koju se smatra da je prva engleska rοbovska tvrđava u Africi – BBC javlja o značaju otkrića u Gani.

Gdje se tačno ova robovska tvrđava nalazila, bilo je samo nagađanje, kojemu je sada možda priveden kraj.

Drevne karte spominjale su tvrđavu Kormantine na tom području, na primjer, ime obližnjeg grada, Kormantse, jasno je povezano. Osim toga, druga verzija imena, Coromantee, davana je nekim od porobljenih ljudi na Karibima za koje se smatralo da su prevezeni s ovog mjesta i kasnije poznati po pobunama robova.

Mjesto iskopavanja

Datira iz 17. vijeka, tvrđava Kormantine nalazila se na obali Atlantika upravo u vrijeme kada su Evropljani počeli preusmjeravati svoj interes s trgovine zlatom na trgovinu ljudima.

Bio je to ključni trenutak u povijesti njihova angažmana u Africi koji će imati dubok učinak na kontinent.

Otkriće tima arheologa moglo bi malo rasvijetliti živote tih prvih trgovaca i onoga što su radili, kao i one koji su bili prodani i utjecaj na zajednicu oko njih.

Obalni ribarski gradovi Gane, poznati po šarenim čamcima i melodijama koje pjevaju ribari, ostali su s ožiljcima prošlosti evropskog iskorištavanja i ljudske okrutnosti.

Utvrde robova razasute su duž onoga što se zvalo Zlatna obala nazirući su podsjetnik na tu prošlost.

Stotine hiljada ih je prošlo kroz njih prije nego što su u užasnim uvjetima prevezeni preko mora.

Tvrđava Kormantine – izgrađena od strane Engleza 1631. – bila je jedno od najranijih mjesta odakle je to putovanje započelo.

Započela je kao trgovačko mjesto za zlato i druge predmete poput slonovače.

Trgovina robljem otuda je započela tek 1663. godine kada je kralj Charles II dao povelju Društvu kraljevskih avanturista Engleske koja trguje u Africi (kasnije Kraljevsko afričko društvo).

Kralj Charles II joj je dao monopolna prava nad trgovinom ljudskim bićima.

Profesor Christopher DeCorse (C) vodi tim arheologa u Gani

Tvrđava je u engleskim rukama bila još dvije godine prije nego što su je Nizozemci zauzeli, ali Fort Kormantine odigrao je ključnu ulogu u početnim fazama trgovine robljem.

Služila je kao skladište robe kojom su se kupovali robovi. To je također bilo kratko zadržavanje za one koji su bili oteti u različitim dijelovima zapadne Afrike prije nego što su otpremljeni na Karibe da rade na plantažama za razvoj gospodarstva šećera.

“Nemamo toliko detalja o tome kako su tačno izgledale te rane ispostave trgovine robljem, što je jedna od stvari zbog kojih je otkrivanje temelja utvrde Kormantine zanimljivo”, kaže prof. DeCorse.

Nakon zauzimanja tvrđave, Nizozemci na istom mjestu sagradili svoju tvrđavu

Nakon što su zauzeli tvrđavu, Nizozemci su na istom mjestu sagradili Fort Amsterdam, zbog čega se nije mogla tačno odrediti njezina tačna lokacija, pogotovo nakon što je postala svjetska baština Ujedinjenih naroda, što je otežalo iskopavanje.

No početna iskopavanja 2019. u i blizu tvrđave Amsterdam, koja su otkrila neke artefakte iz ranog 17. vijeka, sugerirala su gdje bi to moglo biti.

Arheolozi su se vratili ranije ove godine i započeli daljnja pretraživanja.

Nigerijski diplomirani student Omokolade Omigbule otkrio je kamen koji je profesor DeCorse identificirao kao dio veće strukture.

“Bilo je zadivljujuće, iz prve ruke vidjeti ostatke, otiske stvarne zgrade potkopane ispod nove utvrde”, kaže student sa Sveučilišta u Virginiji.

“Vidjeti otiske tih vanjskih sila u Africi iz prve ruke i biti dio takvog iskopavanja vraća me nekoliko stotina godina unatrag, čini mi se kao da sam bio tamo.”

Dok su se iskapanja nastavljala, otkrili su šest metara dug zid, dovratnik, temelje i sustav odvodnje od crvene opeke.

Sve to ukazuje na englesku prisutnost prije nizozemske utvrde.

Arheologija je mukotrpan posao. Svaki fragment prošlosti koji izbacuje treba ispitati i protumačiti.

No, na neki način, težak posao je tek počeo. Arheolozi će provesti sljedeće tri godine pokušavajući razotkriti raspon tvrđave Kormantine – njenu arhitekturu, izgled i dojam – što bi zauzvrat trebalo otkriti njezin pravi značaj.