Skip to content

Izgubio izbore, a bio jedini kandidat

Iako je bio jedini kandidat za mesto gradonačelnika u maloj općini Lezina, gradiću od šest tisuća stanovnika, blizu Fozde, član stranke “Liga”, Primiano Di Mauro uspio je izgubiti.

Naime da bi rezultati lokalnih izbora bili važeći, bilo je neophodno da glasa najmanje 50 posto birača, ali je u toj maloj općini samo 49 posto stanovništva izašlo glasovati.

Tako se pobjeda koja je izgledala sigurna, budući da nije imao konkurenciju, pretvorila u bizaran i vjerojatno jedinstven poraz, jer nije imao protukandidata, prenosi Tanjug.

Tisak koja izveštava o ovom slučaju, koji je za rubrike “vjerovali ili ne”, piše da su pobijedili oni koji su bojkotirali izbore, to jest nisu iskoristili svoje demokratsko pravo glasovati.

Apstinencija je bila favorizovana sa dve grupe lokalnih političara “Drugačija Lezina”, koja je bliza strankama desnog centra, i druga grupa “No Kvorum”, po političkom uverenju bliža Demokratskoj stranci, prenosi rejting.

Budući da nije izabrana lokalna vlada, gradić Lezina će voditi takozvani “komesari”.

Poraz bez protivkandidata je postao hit tema na društvenim mrežama, a mnogi slučaj ironično povezuju nedostajućih 49 glasova, koliko je bilo potrebno da se ostvari kvorum, sa činjenicom da stranka “Liga” mora da društvu vrati 49 miliona evra, novac koji im ne pripada, i čiji se tragovi na čudesan način gube.