Skip to content

Između Njemačke i Poljske postoje ozbiljna neslaganja koja ometaju opskrbu Ukrajine

Između Njemačke i Poljske postoje ozbiljna neslaganja koja ometaju opskrbu Ukrajine oružjem, piše Bloomberg. Svađe u Varšavi i Berlinu oko projektila, tenkova i rezervnih dijelova dosegle su novu razinu, navodi publikacija.

Nakon što je Scholz pristao prebaciti tenkove u Ukrajinu, Varšava je počela optuživati ​​njemačko vodstvo da odbija poslati rezervne dijelove za stare modele tih tenkova, a potrebni su i Ukrajini. Poljska također navodi da je politika Njemačke uzrokovala da Putin dobije novac za svoju vojsku.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da Njemačka nema rezervnih dijelova za staru verziju Leoparda. Konkretno, priznao je da Zapad još nije u stanju okupiti dva bataljona “Leoparda” za Ukrajinu.

“Ugrožen je cilj okupljanja dvije pune bojne Leopard 2 na vrijeme za odgovor na rusku proljetnu ofenzivu”, rekao je Pistorius.

Nedostatak dijelova natjerao je dužnosnike da skupljaju “svaki komad streljiva diljem svijeta” za starije modele tenkova, istovremeno radeći na povećanju proizvodnog kapaciteta, rekao je Pistorius za Bloomberg u intervjuu u Münchenu.

“Ali i za to je potrebno vrijeme, pa se moramo snaći s resursima koje imamo”, rekao je Pistorius.

Scholz, kojeg je predsjednik Joe Biden pohvalio za njegovu predanost pružanju potpore tijekom putovanja u Washington u petak i obećao da će ustrajati s vojnom pomoći, prošli je tjedan rekao da saveznici blisko surađuju kako bi osigurali pouzdanu opskrbu dijelovima – i da postoji dovoljno kapaciteta za popravke za isporučeno oružje.

Stare pritužbe ponovo su izbile na površinu

Njemački izaslanik oštrim je odgovorom na Twitteru odgovorio na komentare poljskog ministra obrane Mariusza Blaszczaka da je njemačka energetska politika Moskvi poslala milijarde.

Zna li ministar koliko je milijardi zlota Poljska prebacivala Moskvi svake godine u zamjenu za rusku energiju?” upitao je veleposlanik Thomas Bagger u objavi.

Pomoćnik poljskog predsjednika za vanjsku politiku, Marcin Przydacz, rekao je da je imao “dug razgovor” s izaslanikom kako bi protestirao zbog komentara.