Skip to content

Izrael izveo napad dronom duboko unutar Libanona. Ubijen visoki član Hamasa

Zamjenik čelnika Hamasa u inostranstvu Saleh al-Arouri ubijen je u izraelskom napadu na bejrutsko predgrađe Dahiyeh, izvještava al-Mayadeen povezan s Hezbollahom.

Izrael je izveo napad dronom duboko unutar Libanona. Izvještava se da se broj mrtvih u večerašnjem izraelskom zračnom napadu na Hamasov ured u blizini Bejruta popeo s četiri na šest.

Hamas je potvrdio atentat na svog zamjenika čelnika Saleha al-Arourija od strane Izraela ranije večeras u Libanonu, javlja The Times of Israel.

“Kukavički atentati koje provodi cionistička okupacija protiv vođa i simbola našeg palestinskog naroda unutar i izvan Palestine neće uspjeti slomiti volju i postojanost našeg naroda ili potkopati nastavak njihovog hrabrog otpora”, rekao je visoki zvaničnik Hamasa Izzat al-Rishq, tvrdeći da napad “još jednom dokazuje krajnji neuspjeh neprijatelja da postigne bilo koji od svojih agresivnih ciljeva u Pojasu Gaze”.

Libanonski premijer Najib Mikati izdao je priopćenje reagirajući na ubistvo zamjenika čelnika Hamasa, osuđujući “novi izraelski zločin” i upozoravajući da Jeruzalem ima za cilj uvući Libanon u novu fazu sukoba.

Vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah održat će govor sutra u 18 sati.

Izrael još nije komentirao navodni udar.

Na press konferenciji u novembru, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je “naložio Mossadu da djeluje protiv čelnika Hamasa gdje god oni bili”.

Izraelski Kanal 12 javlja da je tajnik vlade Yossi Fuchs poslao direktivu ministrima kojom im naređuje da ne govore javno o izraelskom napadu.