Skip to content

Izrael izveo zračni napad na kolonu Palestinaca tokom evakuacije iz Pojasa Gaze

Izrael je izveo zračni napad na Palestince tokom evakuacije iz Pojasa Gaze, piše Washington Post.

EVAKUACIJA PALESTINACA – SNIMLJENO PAR MINUTA PRIJE NAPADA

Publikacija, pozivajući se na palestinsko Ministarstvo zdravstva, javlja da se to dogodilo u petak, najmanje 70 izbjeglica je ubijeno na cesti, a više od 200 je ozlijeđeno.

To potvrđuje i snimka čiju su autentičnost provjerili OSINT stručnjaci Chris Osik i Gabor Friesen.

Video prikazuje tijela kako leže u ulici Salah al-Din u Gazi. Prethodno su se tamo kretale kolone izbjeglica.

Izraelska vojska dala je stanovnicima sjevernog dijela Pojasa Gaze još šest sati da se evakuiraju u južni dio enklave. U priopćenju IDF-a stoji da će koridori za evakuaciju biti otvoreni od 10:00 do 16:00 sati po lokalnom vremenu.

Još jedan poziv za napuštanje Gaze objavljen je na resursima izraelske vojske na arapskom jeziku.

Broj ubijenih Palestinaca u Gazi popeo se na 1900. Među poginulima je 614 djece i 370 žena, javlja AFP. Još 7.696 ljudi ozlijeđeno je u izraelskim zračnim napadima.

Izvješće ukazuje da bi IDF mogao biti spreman pokrenuti kopnenu invaziju na enklavu.

Podsjetimo, jučerašnja odluka izraelske vojske da Palestincima da 24 sata da se isele iz Gaze izazvala je kritike u UN-u, Europskoj uniji i nizu muslimanskih država.

Sjedinjene Države traže od Izraela da odgodi početak kopnene operacije u Pojasu Gaze dok se ne stvori siguran koridor za povlačenje civila. To je izvijestio Fox News pozivajući se na izvore.

Šef Europske unije Josep Borrell smatra neprihvatljivom evakuaciju milion stanovnika Gaze u skladu s upozorenjem Izraela.

Izraelski vojnici su nagomilani “posvuda oko Pojasa Gaze”, kaže izraelski vojni zvaničnik.

Na brifingu u subotu rano ujutro, glasnogovornik izraelske vojske nagovijestio je da se izraelski vojnici pripremaju za mogući kopneni upad u Gazu.

“Oko Pojasa Gaze, kao što je bilo već mnogo dana, izraelski rezervni vojnici su u formaciji, koji se pripremaju za sljedeću fazu operacija”, rekao je međunarodni glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga potpukovnik Jonathan Conricus u videu.

“Oni su posvuda oko Pojasa Gaze. Na jugu, u središtu i na sjeveru. I pripremaju se za koju god metu dobiju, kakav god zadatak.”

Podsjetimo, Pojas Gaze je dug samo 41 km, a širok od 6-12 km, u kojem živi više od 2 miliona Palestinaca, opasanih, s jedne strane ogradom, a s druge strane morem.

Izrael kontrolira sjeverne granice Pojasa Gaze, kao i njegove teritorijalne vode i zračni prostor. Egipat kontrolira južnu granicu Pojasa Gaze prema sporazumu između njega i Izraela.

Ni Izrael ni Egipat ne dopuštaju slobodno putovanje iz Gaze jer su obje granice snažno vojno utvrđene.