Skip to content

“Izrael nije zadao nokautirajući udarac” – Hamas se vraća u sjevernu Gazu

Hamas se ponovo pojavljuje u gradu Gazi i sjevernom dijelu Pojasa Gaze, izvijestio je AP 3. januara, nakon opetovanih tvrdnji izraelske vojske da je njihovo vojno krilo ondje demontirano.

Izrael je povukao dio svojih snaga iz sjeverne Gaze u proteklom mjesecu. Dana 1. februara došlo je do novih povlačenja iz područja na sjeveru, javlja Anadolu Agency (AA), što je rezultiralo ponovnim pojavljivanjem nekih raseljenih stanovnika.

Stanovnici grada Gaze i neimenovani zvaničnik Hamasa rekli su AP-u da je grupa “posljednjih dana raspoređivala policajce i isplaćivala djelomične plaće nekim svojim državnim službenicima u gradu Gazi”.

Hamasove Qássam brigade nisu prestale djelovati na sjeveru od početka kopnenog napada i nastavile su ispaljivati rakete sa sjevernog pojasa unatoč izraelskim naporima da uguši vojne sposobnosti otpora.

Izraelski vojni čelnici rekli su da su razbili zapovjednu strukturu bataljona Hamasa na sjeveru, ali da pojedinačni borci nastavljaju s napadima u gerilskom stilu.

Izraelski dnevnik The Times of Israel rekao je da ponovno oživljavanje naglašava Hamasovu “otpornost” i da je “signal da Izrael nije zadao nokautirajući udarac Hamasu”. Do sada Izrael nije ništa bliže svom zadanom cilju iskorijenjivanja skupine.

Tel Aviv je u januaru tvrdio da su njegove snage “dovršile demontiranje Hamasovog vojnog okvira u sjevernom Pojasu Gaze”.

Mještani su 3. februara rekli da su izraelski avioni bombardirali neke od ureda koje je Hamas privremeno ponovo otvorio na sjeveru.

Sukobi se nastavljaju i u drugim područjima na sjeveru. Ipak, operacije izraelske vojske usmjerene su na jug, gdje bjesne žestoke borbe između Izraela i Qássam brigada u južnom gradu Khan Yunis.

IDF-ove trupe u Gazi i dalje se suočavaju s najvećim teretom Al Qassamovog gerilskog ratovanja. Hamas je objavio novu snimku smrtonosnog obračuna između boraca Al Qassama i izraelskih trupa. Pucnjava između vojnika IDF-a i boraca Hamasa navodno se dogodila u četvrti Tal-Al-Hawa u gradu Gazi. Video također prikazuje Hamasove snajperiste iz zasjede izraelskih trupa tokom njihove kopnene kopnene ofenzive u Gazi.

Tel Aviv sada prijeti da će izvršiti svoj kopneni napad na pogranični grad Rafah, gdje je gotovo dva miliona Palestinaca – od kojih je većina raseljena iz drugih područja Gaze – blokirano.

Planirani napad na Rafah predstavlja prijetnju humanitarne katastrofe bez presedana

U međuvremenu, Hamas je rekao da mu treba više vremena da objavi stav o najnovijem prijedlogu o primirju uz posredovanje američkih, izraelskih, katarskih i egipatskih zvaničnika. Palestinski izvor demantirao je izvješća 1. februara da je postignut dogovor i da je delegacija Hamasa otputovala u Kairo na pregovore.

Čelnik Hamasa Osama Hamdan rekao je u subotu da su lažna izvješća o stavu Hamasa o prijedlogu primirja dio “izraelske kampanje dezinformiranja”.

Izrael je “odbacio sve dosad pokrenute inicijative… kako bi nastavio agresiju”, dodao je Hamdan.

Skupina je rekla da neće pristati ni na što što ne uključuje prekid rata i potpuno povlačenje izraelskih trupa iz pojasa.

Prošlomjesečno izvješće Channela 13 navodi da je načelnik Glavnog stožera IDF-a Herzi Halevi dao procjenu, upozoravajući izraelske čelnike da bi dobici postignuti tokom mjeseci borbi mogli biti narušeni zbog nedostatka plana za poslijeratno upravljanje.

Suočavamo se s erozijom dosadašnjih uspjeha u ratu jer nije sastavljena nikakva strategija za dan poslije“, citirale su vijesti Channela 13 riječi Halevija u privatnim razgovorima s premijerom Benjaminom Netanyahuom, ministrom obrane Yoavom Gallantom i drugima.

U međuvremenu, borbe su se nastavile u južnoj Gazi u subotu, a ministarstvo zdravstva kojim upravlja Hamas priopćilo je da je u protekla 24 sata ubijeno još najmanje 107 ljudi, čime je ukupan broj ubijenih tokom rata 27.238.