Skip to content

Izrael planira trajno zamijeniti sve palestinske radnike stranim radnicima

Izrael planira trajno zamijeniti sve palestinske radnike stranim radnicima, u velikoj, ambicioznoj inicijativi čiji je cilj “osloboditi” zemlju od percipirane sigurnosne prijetnje, izvještava javna televizija Kan.

Hiljadama građevinskih i poljoprivrednih radnika sa Zapadne obale zabranjen je ulazak u Izrael radi posla od 7. oktobra. Hamas je navodno prikupio neke svoje obavještajne podatke za napad od stanovnika Gaze koji su imali dozvole za rad u Izraelu.

Kako bi spriječio potencijalno ponavljanje na Zapadnoj obali, Kan kaže da vlada ne namjerava dopustiti palestinskim radnicima povratak nakon rata koji je u toku.

Prema izvješću o planu ministarstava financija, unutarnjih poslova i rada, Izrael bi doveo 25.500 radnika iz Šri Lanke, 20.000 iz Kine, 17.000 iz Indije, 13.000 iz Tajlanda i 6.000 iz Moldavije.

U nekim će slučajevima to zahtijevati potpisivanje novih ugovora s uključenim zemljama, a radi se na diplomatskom radu kako bi se ti dogovori unaprijedili, stoji u izvješću.

Dodatno, vlada namjerava potaknuti Izraelce na rad u građevinarstvu i poljoprivredi, kao i promicanje tehnologija koje bi mogle smanjiti broj zaposlenih u tim područjima.

Rečeno je da je plan odobrio ministar financija Bezalel Smotrich, a kabinet ministra gospodarstva trebao bi o njemu raspravljati za dva tjedna, nakon čega slijedi glasovanje u vladi.