Skip to content

Izrael rasporedio desetke hiljada vojnika na granicu s Libanonom. Stanovništvo bježi u središte zemlje

Izrael je rasporedio desetke hiljada vojnika na granicu s Libanonom zbog prijetnje invazije Hezbollaha, rekao je glasnogovornik IDF-a Jonathan Conricus za CNN.

“Situacija je promjenjiva. Na oprezu smo. Imamo desetke hiljada dodatnih vojnika – i rezervista i redovnih – duž granice u iščekivanju napada Hezbollaha”, rekao je Conricus.

Za sada je situacija mirna.

“Pozvali smo ih da dvaput razmisle prije nego pokrenu bilo kakve takve napade na Izrael. Do sada je situacija bila mirna u posljednjih nekoliko sati. Nadajmo se da će tako i ostati”, dodao je potpukovnik.

Dan ranije, Hezbollah je proglasio stanje maksimalne borbene pripravnosti i udario na Izrael kao odgovor na smrt svojih pripadnika.

Izraelska TV je javila da su dvojica osumnjičenih “infiltratora” ubijena u sukobu.

“Primljeno je izvješće o infiltraciji određenog broja osumnjičenika na izraelski teritorij s libanonskog teritorija”, rekla je vojska u ranijem priopćenju.

Kako raste napetost u sjevernom Izraelu, vijesti Channela 12 tvrde da je “75% stanovnika Galileje napustilo svoje domove” – ​​očito misleći na područja u blizini sjeverne granice. (Oko 1,6 miliona Izraelaca živi u Galileji.)

Reporter TV postaje s granice kaže da se u nekim pograničnim naseljima ta brojka kreće i bliže 90%.

“Oni koji osjećaju da se ne mogu nositi s napetostima – ne samo danas, nego koji pate od nagomilanih trauma unatrag godinama – savjetovani su prije dva dana da uzmu svoje stvari i polako, pažljivo krenu prema jugu”, kaže on, ne navodeći tko dao ovaj savjet.

Galileja uključuje više od jedne četvrtine sadašnjega Izraela i jedno je od rijetkih područja Izraela u kojoj su Arapi ostali i nakon osnutka te države 1948. „Srce Galileje“ – distirkt Carmel, gornji Nazaret, Ma’alot-Tarshiha, Migdal Ha’emek i Afula – imalo je arapsku većinu sa 75 % u udjelu stanovništva. Cijelo stanovništvo Galileje sadržavalo je u 1990-ima oko 50 % Židova i 50 % Arapa. Židovska agencija pokušavala je desetljećima povećati udio Židova u Galileji, ali ne-židovsko stanovništvo i dalje je raslo. U 2006., od tadašnjih 1.2 miliona stanovnika Galileje, otprilike 53,1 %, bile su razne manjine (Arapi i Druzi), dok su samo 46.9 % bili Židovi.

“Ceste su otvorene… Glavno zapovjedništvo dopušta neku vrstu normalnog života u tom području, ali mnogi su krenuli na jug prema središtu zemlje”, kaže on.

Napominje da lokalni sigurnosni odredi graničnih zajednica nastavljaju tražiti od IDF-a da im ubrza distribuciju oružja.