Skip to content

Izraelska promatračka delegacija izbačena sa samita Afričke unije

Izraelsko izaslanstvo promatrača na summitu Afričke unije u Addis Abebi izbačeno je sa ceremonije otvaranja u subotu, priopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova, okrivljujući Južnoafričku Republiku i Alžir za tešku diplomatsku povredu, piše The Times of Israel.

Prema novinskoj stranici Walla, koja je prva prenijela vijest, zaštitari su prišli izraelskoj delegaciji tijekom ceremonije otvaranja i zahtijevali da odu.

Video prikazuje Izraelce, predvođene zamjenicom glavnog direktora za Afriku u Ministarstvu vanjskih poslova Sharon Bar-Li, kako odlaze nakon nekoliko minuta rasprave.

Upitan o optužbama Izraela da Južnoafrička Republika i Alžir stoje iza ovog poteza, glasnogovornik južnoafričkog predsjednika Cyril Ramaphosa Vincent Magwenya rekao je za AFP na summitu: “Oni moraju potkrijepiti svoju tvrdnju.”

Unija koju čini 55 članova duboko je podijeljena oko promatračkog statusa Izraela. Rasprava o tom pitanju prekinuta je na summitu prošle godine u nastojanju da se spriječi glasanje koje bi izazvalo historijski raskol u Uniji.

S druge strane, u Izraelu, prοsνjed protiv revolucije u pravosudnom sustavu nastavit će se i sljedeći tjedan te će se proširiti širom zemlje.