Skip to content

Izraelski doseljenik uz pratnju vojnika puca na Palestinca

Izraelski doseljenik je pucao i teško ranio Palestinca iz neposredne blizine u selu At-Tuwani na brdima Južnog Hebrona, posljednjem u nizu nasilnih napada izraelskih doseljenika na Palestince sa Zapadne obale.

U videu koji je poslala organizacija za ljudska prava B’Tselem, doseljenik naoružan jurišnom puškom najprije se vidi kako stoji u pustoši iza velike stijene s nekoliko nenaoružanih Palestinaca u blizini. Izraelac tada prilazi jednom od Palestinaca, udara ga svojom puškom i unatoč tome što je Palestinac napravio korak ili dva unatrag, puca na njega iz neposredne blizine u njegov trbuh.

Tada se vidi izraelski vojnik kako prilazi mjestu incidenta i ispraća napadača zajedno s još jednom osobom, također očito doseljenikom, dalje od mjesta događaja.

Poznato je da je Palestinac prebačen u bolnicu. Policijski glasnogovornik okruga Judea rekao je da su upoznati s incidentom, da znaju identitet napadača i da će on biti ispitan. Glasnogovornik je potvrdio da je napadač bio izraelski doseljenik i stanovnik jednog od naselja ili ilegalnih ispostava u regiji South Hebron Hills.

Šest Palestinaca ubijeno je na Zapadnoj obali u dva odvojena incidenta u posljednja tri dana, navodno od strane doseljenika, piše The Times of Israel.

Ministarstvo zdravstva Palestinske samouprave priopćilo je u četvrtak da su dva Palestinca ubijena nakon što su izraelski doseljenici otvorili vatru na pogrebnu povorku u blizini grada Qusra na Zapadnoj obali, južno od Nablusa.

Prema novinskoj agenciji WAFA palestinskih vlasti, kola hitne pomoći su nosila tijela četvero Palestinaca koji su ubijeni dan ranije, navodno također od strane izraelskih naseljenika, kada su doseljenici stigli na mjesto događaja i pokušali zaustaviti pogrebnu povorku.

Podsjetimo, posljednjih godina izraelske vlasti ruše i demoliraju domove Palestinaca.

Samo u novembru 2022.: 31 građevina srušena je po nalogu izraelskih vlasti; 75 Palestinaca, od kojih 25 maloljetnika, izgubili su svoje domove, a to se dešava iz mjeseca u mjesec, i tako godinama.

A kako to izgleda možete vidjeti u videu ispod:

Pored domova, izraelska vojska im demolira i škole.

Tako su prošle godine ponovo srušili improvizovanu školu u palestinskoj zajednici Khirbet a-Safai u Masafer Yatti. Srušili su 2 šatora koji su služili kao privremene učionice za 23 djece, spremnik za vodu i sporednu zgradu.

Hebron je podijeljen u sektore. H1 i H2 sektor. H1 sektor je bio dom za oko 170.000 Palestinaca.

Sektor H2 je nastanjivalo oko 30.000 Palestinaca, pod kontrolom je izraelske vojske s cijelom brigadom na mjestu za zaštitu oko 800 židovskih stanovnika koji tamo žive.

Palestinci u H2 sektoru moraju vaditi posebne dozvole za kretanje kroz 18 vojnih kontrolnih tačaka koje je Izrael postavio u središtu grada. Palestinske trgovine su bile prisiljene zatvoriti.