Skip to content

IZRAELSKI dužnosnici odbili komentirati da li se pripremaju isporučiti vojnu pomoć Ukrajini

Izraelski dužnosnici odbili su komentirati izjave Dmitrija Medvedeva, bivšeg predsjednika Rusije, da se Tel Aviv priprema isporučiti vojnu pomoć Ukrajini, Bethan McKernan izvještava za Guardian iz Jeruzalema.

U Telegram poruci u ponedjeljak, Medvedev, trenutačno zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti, upozorio je Izrael da ne naoružava Kijev, nazvavši to “nepromišljenim potezom” koji bi “uništio odnose između naših zemalja”.

“Čini se da će Izrael isporučiti oružje kijevskom režimu. Vrlo nepromišljen potez. Uništit će sve međudržavne odnose između naših zemalja. Ne govorim o tome da su banderovci bili nacisti i to su i ostali. Samo pogledajte simboliku njihovih modernih poslušnika. Ako ih opskrbe oružjem, onda je vrijeme da Izrael Banderu i Šuheviča proglasi svojim herojima”, napisao je Medvedev.

 

Unatoč brojnim pokušajima Kijeva da kupi izraelske sustave protuzračne obrane od izbijanja rata, Izrael je pokušao zadržati neutralan stav u sedmomjesečnoj invaziji, budući da se oslanja na Rusiju da olakša svoje operacije protiv aktera povezanih s Iranom u Siriji .

Međutim, postao je snažniji u svojim kritikama Moskve otkako je rusko ministarstvo pravosuđa u ljeto objavilo da bi Židovsku agenciju, kvazi-vladino tijelo koje olakšava imigraciju u Izrael, trebalo zatvoriti.

(Roman Josipovič Šuhevič je bio uključen u pokοlje Poljaka i Židova tijekom djelovanja OUN-a i UPA-e u zapadnoj Ukrajini za vrijeme Drugog Svjetskog rata. Poštanska marka Ukrajine iz 2007. posvećena je Šuheviču, zajedno s amblemom OUN-a, dok su ozΙogΙašenom Stepanu Banderi podignuti spomenici diljem Ukrajine. ur.)