Skip to content

Izraelski ministar ZANIJEKAO POSTOJANJE PALESTINSKOG NARODA: “Ne postoji takva stvar kao što je palestinski narod”

Izraelski krajnje desničarski ministar financija Bezalel Smotrich zanijekao je postojanje palestinskog naroda ili nacije tijekom vikenda, što je izazvalo ukor Sjedinjenih Država samo nekoliko tjedana nakon što je pozvao na “brisanje” palestinskog grada Huwara, piše CNN.

Smotrich, židovski nacionalist, tvrdio je da je ideja o palestinskoj naciji izmišljena u prošlom stoljeću kao odgovor na cionistički pokret za osnivanje modernog Izraela.

“Tko je bio prvi palestinski kralj? Koji jezik imaju Palestinci? Je li ikada postojala palestinska valuta? Postoji li palestinska istorija ili kultura? Ništa. Ne postoji takva stvar kao što je palestinski narod”, rekao je Smotrich u govoru u Parizu.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby usprotivio se u ponedjeljak komentarima, rekavši da oni neće pomoći u smirivanju napetosti u regiji.

“U potpunosti se protivimo takvoj vrsti jezika. I krajnje je beskorisno – opet – pokušavati deeskalirati napetosti i pokušavati pronaći održivo rješenje s dvije države u budućnosti. Ne želimo vidjeti nikakvu retoriku, bilo kakvu akcije ili retorike – sasvim iskreno – koji mogu stajati na putu ili postati prepreka održivom rješenju s dvije države”, rekao je Kirby, govoreći za izraelski Channel 13.

Predsjedništvo Palestinske uprave kritiziralo je Smotricheve izjave kao “RΑSISTΙČKE”, nazvavši ih “pokušajem falsificiranja istorije”.

Izraelsko – palestinski sukob je počeo 14. maja 1948. godine i još traje ( 74 godine, 10 mjeseci i 5 dana ).