Skip to content

Izraelski političar: “Muslimani nas se više ne boje. Ne ostavljajte kamen na kamenu. Sravnite Gazu sada, do temelja…” (VIDEO)

  • Moshe Feiglin, izraelski političar, rekao je u nekoliko svojih posljednjih intervjua da je jedino rješenje “potpuno uništenje Gaze, prije invazije na nju… Uništenje poput Dresdena i Hirošime, bez nuklearnog oružja.”

“Muslimani nas se više ne boje i bila je greška što Gazu nismo odmah pretvorili u pepeo. Izrael bi trebao sravniti Gazu sa zemljom i protjerati sve Palestince u Egipat kako bi odvratio svoje neprijatelje”, rekao je član stranke Likud i bivši zastupnik Knesseta Moshe Feiglin u intervjuu u srijedu.

Feiglinovo nedavno pojavljivanje na televiziji, u kojem je pozvao na bombardiranje Gaze poput njemačkog grada Dresdena u Drugom svjetskom ratu, postalo je viralno na društvenim mrežama.

Govoreći za Israel News Network (INN), Feiglin je tada požalio da je prošlo 18 dana od napada Hamasa, a “još uvijek se nismo osvetili (sic), na biblijski način… nismo odmah pretvorili Gazu u pepeo!”

“Neposredni cilj Izraela mora biti uništiti Gazu; nadzemnih i podzemnih tunela. Tek tada pošaljite vojsku”, rekao je Feiglin za INN.

“Pobrinite se da svi ljudi iz Gaze trče u Rafiju. Stvoriti ogromnu krizu čovječanstva. Poravnajte cijelo područje, baš kao što ste učinili u Gush Katifu i Yamitu. Sve manje od toga, i bit ćemo poraženi, i dobit ćemo iste stvari uvijek iznova; čak i na gori način”, dodao je.

» Gush Katif je bilo izraelsko naselje unutar Gaze, koje je uništila vlada Ariela Sharona 2005. kao dio ‘preraspodjele’ s tog teritorija. » Yamit je bilo naselje na Sinaju, uništeno buldožerom nakon što je mirovnim sporazumom iz 1982. taj teritorij vraćen Egiptu.

Feiglin je kritizirao nevoljkost premijera Benjamina Netanyahua da izvrši invaziju na Gazu jer je “uništio Izrael” i “uništio bilo kakvu vrstu straha” među muslimanima širom svijeta. Također je optužio Netanyahua da je od Izraela napravio “banana republiku” SAD-a.

“Američki zagrljaj je medvjeđi zagrljaj”, rekao je Feiglin. “Poštujem Amerikance. Ne bi trebali biti ovdje. Ne bismo trebali primati nikakvu pomoć od njih. Ne mogu ni opisati kakvu katastrofu sami sebi navlačimo, a jedini razlog zašto nismo reagirali zadnjih 19 dana su Amerikanci.

“Amerikanci ne dolaze ovamo jer vole naše lijepe židovske oči. Oni imaju svoje interese, a onog trenutka kada se njihovi interesi promijene, oni će odavno nestati, a mi ćemo biti lišeni mogućnosti da se zaštitimo”, dodao je.

Još jedan Feiglinov intervju nedavno je postao viralan na društvenim mrežama. Govoreći za izraelski Channel 14 prije dva tjedna, on je zahtijevao “potpuno spaljivanje” Gaze, koja bi se trebala “pretvoriti u Dresden” bez “ni kamena na kamenu”.

Feiglin je dugogodišnji član Likuda, koji je 2013. izazvao Netanyahua za vodstvo stranke, osvojivši 23% glasova. Bio je zastupnik Likuda između 2013. i 2015., kada je otišao i pokrenuo vlastiti pokret, ali se vratio u stranku 2021.

Tokom izraelskog rata protiv Gaze 2014. poslao je Netanyahuu javni prijedlog u 7 tačaka za raseljavanje svih Palestinaca iz enklave, a to je ponovo učinio 2018.