Skip to content

IZRAELSKI PREDSJEDNIK: Spašavamo “zapadnu civilizaciju”

  • Izraelski predsjednik Isaac Herzog nastoji zadržati podršku Zapada tvrdeći da rat koji “Izrael” vodi ima za cilj zaštititi “zapadne vrijednosti i civilizaciju”.

“Ovaj rat nije rat koji se vodi ne samo između Izraela i Hamasa,” ustvrdio je izraelski okupacijski predsjednik Isaac Herzog tokom intervjua na MSNBC-u , prije nego što je dodao: “To je rat čija je namjera, stvarno, istinski, spasiti zapadnu civilizaciju, spasiti vrijednosti zapadne civilizacije.”

Herzog također nije propustio priliku ciljati Iran u svojoj izjavi i delegitimizirati pokrete osovine diljem regije, nazvavši ih iranskim opunomoćenicima. “Dihotomija rata između ‘dobra i zla'”, tvrdio je Herzog.

“Napada nas džihadistička mreža, carstvo zla, oponašajući Teheran sa svojim račvama u Libanonu s Hezbollahom, s Hamasom u Gazi, s Hutijima u Jemenu. Ovo carstvo je u Iraku i ovo carstvo želi osvojiti cijeli Srednji Istok”, naveo je vođa okupacije prije nego što je naglasio: “I da nije bilo nas, Evropa bi bila sljedeća, pa Sjedinjene Države.”

Klasika, slične su izjave dane dok se pokušavalo povećati angažman zapadnih vlada u ratu protiv Ukrajine u korist potonje.

Na primjer, ranije je, Mikhail Podoliak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da je “Evropa sretna što postoji zemlja poput Ukrajine koja je spremna braniti zajednički evropski način života “.

Slično, Josep Borrell napravio je dihotomiju “vrt” nasuprot “džungli”, podupirući svoju teoriju ” evropske izuzetnosti ” dok se obraćao studentima na sveučilišnom programu osmišljenom za odgajanje sljedeće generacije evropskih diplomata.

Također je izraelski ministar sigurnosti Yoav Gallant dao izjavu na početku rata u kojoj je Palestince nazvao “ljudskim životinjama”.

S tim u vezi, vrijedi napomenuti da je tokom govora obilježavanja svetog dana Ašure, čelnik jemenskih Hutija rekao: “Zapadna civilizacija je divlja; odbacuje ljudske vrijednosti i moral, cijelo vrijeme šireći nepravdu i brutalizirati koga god hoće bez očuvanja svetosti vjerskih simbola.”