Skip to content

Izraelski pregovarač: Izrael bi trebao osloboditi palestinske žene i tinejdžere u razmjenu za taoce koje drži Hamas

  • Izrael bi trebao osloboditi sve palestinske žene i tinejdžere u zatvoru kako bi osigurao dogovor za taoce koje drži Hamas, rekao je najpoznatiji pregovarač u zemlji.

Gershon Baskin, koji je nadgledao oslobađanje Gilada Shalita, vojnika Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), pozvao je vladu da ponudi 224 Palestinska taoca (34 palestinske žene i 190 tinejdžera koji se nalaze u izraelskim zatvorima), piše The Telegraph.

Gospodin Baskin se bavio Hamasom u historijskom sporazumu iz 2011. kojim je pojedinac Pte Shalit oslobođen u zamjenu za 1.027 palestinskih zatvorenika.

U petak je vođa Hamasa rekao da grupa predlaže oslobađanje svih stranih talaca u zamjenu za petodnevni prekid vatre, zalihe pomoći i goriva pod nadzorom Ujedinjenih naroda i oslobađanje palestinskih žena i tinejdžera.

G. Baskin je za The Telegraph rekao da izraelska vlada još uvijek ima vremena da spasi taoce.

Prema uredu visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR) Palestinci su bili izloženi najvećoj stopi zatvaranja u svijetu od početkom izraelske okupacije teritorija 1967.

Procjenjuje se da je preko 700.000 Palestinaca zatočio Izrael, među njima 10.000 žena, što čini oko 27% ukupnog stanovništva okupiranog palestinskog teritorija.

Izraelske okupacijske snage dnevno uhapse otprilike 15-20 Palestinaca.

U izvještaju OHCHR-a iz maja 2008. više od 9.080 palestinskih političkih zatvorenika ostalo je u izraelskim zatvorima, zatočeničkim objektima i logorima; tu su i 73 Palestinke, 327 maloljetnika, među kojima su bile 24 majke s ukupno 68 djece.

Značajan broj zatvorenika i pritvorenika držao se bez ikakve optužnice ili sudskog procesa.