Skip to content

Izraelski rabin kaže da treba ‘UΒIΤI SVE U GΑΖI… I BEBE’

  • Rabina Eliyahu Malia i njegovu Ješivu sponzorira vlada Benjamina Netanyahua

Rabin Eliyahu Mali, voditelj ješive Shirat Moshe (vjerske škole) u okupiranom gradu Jaffa, pozvao je izraelsku vojsku da ubije sve u Gazi, uključujući i bebe, piše The Cradle.

Tokom konferencije 8. marta, Mali je rekao da “prema halačkom principu (religiozno-etičkom sustavu pravnog razmišljanja u judaizmu), svi stanovnici Gaze moraju biti ubijeni.”

Na pitanje tokom konferencije trebaju li se ubijati i bebe, rekao je: “Ista stvar. Ne možeš biti pametan s Torom. Danas je beba, sutra je borac. Ovdje nema pitanja. Današnji teroristi prije su bili osmogodišnja djeca.”

“One koji stvaraju teroriste” također treba ubiti, rekao je govoreći o ženama u Gazi.

Rabin je dalje objasnio da je izraelski rat protiv Gaze “rat Mitzvah”, koji je definiran kao rat “zapovijedi” u židovskoj tradiciji. Prema židovskom zakonu, ova vrsta rata ne zahtijeva dopuštenje od “Sanhedrina”, također poznatog kao vijeće ili skupština, kao što je rat protiv Amaleka – prethodno je objavio u biblijskoj referenci izraelski premijer Benjamin Netanyahu na početku rat u Gazi.

“Postoji razlika između civilnog stanovništva na drugim mjestima i civilnog stanovništva u Gazi. U Gazi, prema procjenama, 95 do 98 posto želi da nas uništi.”

“Budući da je ovo osjetljivo pitanje, a rečeno mi je da se postavlja na internet, želim biti ispred krivulje i reći da je krajnja crta da morate učiniti tačno ono što je rečeno u naredbi IDF-a”, dodao je Mali.

Rabin Eliyahu Mali sa studentima (Foto: Ilan Assayag)

Rabinovi učenici u ješivi Shirat Moshe služe u izraelskoj vojsci. Ješivu sponzorira izraelska vlada.

Neki u Izraelu su se distancirali od njegove retorike, poput čelnice izraelske Laburističke stranke Merave Michaeli.

“Korištenje Halahe ne daje dopuštenje nijednom rabinu da prikaže judaizam ili Izrael kao krvožedne i osvetoljubive. Ovo izravno šteti sigurnosti Države Izrael i kao i druge iskrivljene izjave u ime Halahe, koristit će je naši neprijatelji… Zahtijevam da IDF i Ministarstvo obrane prestanu surađivati s Ješivom dok rabin ne bude smijenjen. IDF ne smije dopustiti tako opasnu moralnu korupciju u svojim redovima”, rekla je.

Mali je dugo bio kontroverzna osoba zbog svojih uvjerenja. Godine 2021., neposredno prije izbijanja bitke pod Jeruzalemskim mačem između Izraela i otpora u Gazi, pretukli su ga palestinski državljani Izraela na ulicama okupirane Jaffe.