Skip to content

Izraelski vojnik uzeo bicikl palestinskog djeteta i odnio ga do kontejnera

Izraelski vojnik je uzeo bicikl palestinskog djeteta iz Hebrona i odnio ga do kontejnera za smeće, dok ga je dijete molilo da mu vrati bicikl. Slučaj se dogodio još u oktobru.

Govoreći za The New Arab , lokalni palestinski izvori rekli su da se Adam Jaber, 10-godišnji dječak, igrao sa svojim prijateljima na ulici kada su izraelski vojnici zahtijevali da odu.

“Čak i prije nego što su djeca uspjela izvršiti naredbe, izraelski vojnik je nasiΙno uzeo bicikl i odnio ga na smeće”, dodali su izvori.

Stanovnici Hebrona podijelili su kratki video, a koji se proširio društvenim mrežama. Vojnik koji je uzeo bicikl, nakon što ga je neko vrijeme nosio, proslijedio ga je svom kolegi koji ga je bacio do kontejnera.

Govoreći za The New Arab, Adamova majka, Ghadir Jaber, rekla je da je njezino dijete neizmjerno tužno i da se boji izaći iz kuće.

‘Većinu vremena pΙače jer misli da bi vojnici mogli doći u našu kuću i uhititi ga. Nije otišao ni u školu’, rekla je Adamova majka. – Ne znam što je moje dijete učinilo da ga ovako kažnjavaju.

Ghadir, koja je jedina hraniteljica svoje djece otkako joj je suprug preminuo, objasnila je da se palestinska djeca igraju na ulicama jer u blizini nema igrališta.

“Izraelski vojnici zlοstavljaju nas i našu djecu svim sredstvima pod izlikom da stvaramo buku koja uznemirava [izraelske] doseljenike”, rekla je.

Majka kaže da si ne može priuštiti kupnju novih bicikala ili igračaka, jer jedva može platiti hranu ili odjeću.

Druga majka, Shaimaa Abdul Muneem rekla je za The New Arab da su njeno dijete, Mohammeda, uhitile izraelske snage i osudile ga na 18 mjeseci pod izlikom da je bacao kamenje na vojnike koji su upali u njihov grad.

“Moj sin je imao samo dvanaest godina (…) pretukΙi su ga vojnici pred mojim očima”, prisjeća se ožalošćena majka.

Prema nevladinoj Organizaciji za zatvorenike i bivše zatvorenike, Izrael je od 1967. uhitio više od 50.000 palestinske djece, muške i ženske.

Hebron ima palestinsku većinu, koja se sastoji od procijenjenih 208.750 građana (2015.) i malu židovsku manjinu, brojčano između 500 i 800.

Hebron je podijeljen u sektore. H1 sektorom Hebrona, domom za oko 170.000 Palestinaca, upravljaju Palestinske vlasti . H2 sektor, koji je nastanjivalo oko 30.000 Palestinaca, pod kontrolom je izraelske vojske s cijelom brigadom na mjestu za zaštitu oko 800 židovskih stanovnika koji tamo žive.

Palestinci u H2 sektoru moraju vaditi posebne dozvole za kretanje kroz 18 vojnih kontrolnih tačaka koje je Izrael postavio u središtu grada. Palestinske trgovine su bile prisiljene zatvoriti.

U decembru 2022. je izraelska vojska još jednom srušila školu u palestinskoj zajednici Khirbet a-Safai u Masafer Yatti. Srušili su 2 šatora koji su služili kao privremene učionice za 23 djece, spremnik za vodu i sporednu zgradu.

On Tuesday, the Israeli military once again demolished the school in the Palestinian community of Khirbet a-Safai in Masafer Yatta. The forces tried to stop all filming, but Basel al-'Adrah and Hamdan Bilal, who volunteer with our camera project, managed to capture the demolition: 2 tents that served as temporary classrooms for 23 children, a water container and an outhouse.

Posted by ‎B'Tselem בצלם‎ on Thursday, 8 December 2022

Moments ago the school was demolished

Posted by ‎B'Tselem בצלם‎ on Wednesday, 23 November 2022

U Jiftliku (Jordanska dolina) izraelska vojska demolirala je kuće 20 Palestinaca.

Today in Jiftlik (Jordan Valley) the Israeli military demolished the homes of 20 Palestinians, including 7 minors. The structures demolished include two populated homes, a double-storied building under construction, and another home under construction. In addition, the forces demolished five shacks, two tents and two livestock pens and feeding troughs in a farm that supported the livelihood of two families, who together make 14 people.

Posted by ‎B'Tselem בצלם‎ on Tuesday, 13 December 2022

U novembru 2022.: 31 građevina srušena po nalogu izraelskih vlasti; 75 Palestinaca, od kojih 25 maloljetnika, izgubili su svoje domove.

Jerusalem area, November 2022: 31 structures demolished on Israeli authorities’ orders; 75 Palestinians, 25 of them minors, lose their homes The Israeli apartheid regime treats the territory it controls as meant to serve the Jewish public only, almost entirely barring Palestinian development.But Palestinians need homes, too, and when they have no choice but to build without permits, the regime demolishes their homes."Enforcing the law" is merely an excuse for cementing Jewish supremacy.https://www.btselem.org/video/202201208_demolitions_in_jm_area_nov_2022

Posted by ‎B'Tselem בצלם‎ on Thursday, 8 December 2022

Irski političar Richard Boyd Barrett je usred parlamenta kritizirao EU komisiju, gdje je održao ‘bukvicu’ Ursuli Von der Leyen o nedonošenju sankcija Izraelu čak i nakon 70 godina ugnjetaνanja palestinskog naroda.

“Krajnje je nesavjesno da možemo reći, s jedne strane, da moramo istražiti ratne zlοčine i zlοčine Vladimira Putina, ali da šutimo o Izraelu. Govorimo li o istraživanju ratnih zlοčina Izraela? Ne! Sankcioniramo li Izrael za ove zločine, kao što smo sankcionirali Rusiju? Ne! Umjesto toga, nastavljamo davati Izraelu trgovinski status povlaštene nacije. Vodeće europske države nastavljaju naoružavati taj režim “, kazao je, između ostalog, irski političar.

Pogledajte njegovo obraćanje Ursuli Von der Leyen: