Skip to content
zubar, ilustracija

Izumljen gel za obnavljanje zubne cakline

Kineski naučnici sa Univerziteta Zhejiang su izumili gel pomoću kojeg se zubna caklina sama obnavlja tj.regeneriše! Ovaj izum -gel, mogao bi spasiti ljude od odlazaka zubaru i bušenja zuba, prenosi New Scientist.

Naime caklina je zaštitni sloj na vanjskoj strani zuba. Njena debljina i čvrstoća mogu se smanjiti stalnim žvakanjem i lošom prehranom, što dovodi do stvaranja karijesa koji se moraju popraviti plombama kako bi se spriječilo dalje propadanje zuba.

Budući da su plombe napravljene od stranih materijala kao što su metal, porculan i smola, one se često olabave što može dovesti do ponovnog stvaranja karijesa.

Kako bi uklonili taj problem, hemičar Ruikang Tang i njegove kolege sa Univerziteta Zhejiang u Kini proizveli su gel koji sadrži kalcij i fosfat, građevne blokove prirodne cakline, kako bi pokušali podstaći zube na samoobnavljanje.

Testirali su ga tako što su ga nanosili na već izvađene ljudske zube koje su prije toga oštetili kiselinom. Potom su zube stavili u posude s tekućinom koje oponašaju uslove koji postoje unutar naših usta i držali ih tamo oko 48 sati.

Tokom tog perioda, gel je djelovao na takav način da je stimulirao rast nove cakline. Taj novi površinski sloj bio je debljine svega 3 mikrometra, što je oko 400 puta tanje od neoštećene cakline!

Ali Tang smatra da bi gel trebao biti puno efikasniji ako se nanosi više puta i da bi u tom slučaju mogao podstaći stvaranje debljeg sloja cakline.

Kineski naučnici sada trenutno testiraju gel na miševima i nadaju se da će ga uskoro moći klinički testirati na ljudima. Tako da su potrebna daljnja tesitranja i evenutalna usavršavanja gela za obnavljanje zuba.

“Moramo biti sigurni da su hemikalije u gelu sigurne i da se nova caklina može formirati u ustima čak i kad ljudi jedu i piju,” dodao je na kraju intervjua Tang.

Izvor: zanimljivosti dana

Sidebar