Skip to content

Izvoz sirove nafte iz Rusije morskim putem porastao je na najvišu razinu od juna prošle godine

Offshore izvoz sirove nafte iz Rusije porastao je u zadnjem tjednu januara na najvišu razinu od juna 2022. O tome svjedoče Bloombergovi podaci o prometu tankera.

Moguće objašnjenje, piše list, mogao bi biti pokušaj povećanja opskrbe s mora u situaciji kada su Njemačka i Poljska praktički prestale kupovati naftu iz cjevovoda.

Iako obujam izvoza raste od sredine decembra, Urals se i dalje prodaje po cijeni znatno ispod gornje granice i Brenta. Prema podacima ruskog Ministarstva financija, od sredine decembra do sredine januara prosječna cijena iznosila je 46,82 dolara po barelu. Ovo je oko 35 dolara jeftinije od Brenta.

Ranije je Vladimir Putin potpisao dekret kojim se zabranjuje isporuka ruske nafte zemljama koje su se pridružile gornjoj cijeni, kao i prema svim ugovorima sa svim zemljama u kojima je ta gornja granica registrirana.

Američki list The Washington Post smatra da rusko gospodarstvo ide bolje od očekivanog. Vanjskotrgovinska bilanca “porasla je tijekom prošle godine na takav način da bi u bilo koje normalno vrijeme značila godinu procvata“.

Možda su ruski podaci pogrešni. Ali mnogi koji žive u Rusiji ili koji su došli u posjet primjećuju da se život nastavio otprilike kao i obično”, analizira publikacija posljedice sankcija protiv Rusije.

PROČITAJTE JOŠ… Kosovo je oteto od Srbije, a Krim više nikada neće biti Ukrajina! – Milanović (VIDEO)