Skip to content

Jasno je da je to naš cilj. Krimski most je legitimna vojna meta i mora biti neutralisan, kaže Zelenski

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski nazvao je Krimski most metom koja se mora neutralizirati.

“Jasno je da je to naš cilj. A svaki cilj koji donosi rat, a ne mir, mora biti neutraliziran”, rekao je.

Zelenski je rekao da je cilj Kijeva uništiti Krimski most, ističući da je to “neprijateljski objekt izgrađen mimo međunarodnih zakona”.

“Želimo vratiti cijeli Krim, jer je to naš suvereni teritorij”, dodao je Zelenski.

Zelenski je u obraćanju putem video linka učesnicima sigurnosne konferencije u Aspenu negirao bilo kakvu povezanost između napada na Krimski most i povlačenja Rusije iz Sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka u Crnom moru.

Osim toga, Zelenski je tijekom svog govora rekao da se protuofenziva Oružanih snaga Ukrajine kreće sporije od očekivanog, jer je operacija započela kasnije nego što je prvotno planirano.

“Budući da smo počeli malo kasno… to je Rusiji dalo vremena da minira svu našu zemlju i izgradi nekoliko linija obrane”, rekao je.

Također, na pitanje Fareeda Zakarie, novinara CNN-a, da li Ukrajina ima kapaciteta i da li im je potrebno povećanje broja dronova, s obzirom da ih gube oko 10 000 mjesečno, Zelenski je odgovorio da je njegovoj zemlji prioritet artiljerija, nova vrsta naoružanja poput NATO oružja koje je bolje a kojeg imaju malo.

“Nemamo ravnotežu u pogledu dometa… Skrenuo bih pažnju na dalekometno naoružanje. Nadamo se da će Sjedinjene Države riješiti ovu stvar”, dodao je Zelenski i podsjetio da Rusija trenutno dominira nebom.

Zelenski se zatim zahvalio na obuci pilota, naglasivši “da bi, pored obuke, bilo lijepo kada bi imali povjerenje i jamstva da će Ukrajina dobiti i nove borbene avione.”

Prije toga Zelenski je rekao da su Ukrajini potrebni dodatni sustavi protuzračne obrane SAMP-T ili Patriot za zaštitu Odese.

Osim toga, ukrajinski predsjednik je rekao da namjerava produžiti ugovor o žitu bez sudjelovanja ruske strane.