Skip to content

JEDAN OD NAJSTARIJIH NARODNIH LEKOVA: Ako ovo pijete pred spavanje, veoma je zdravo

Korisna svojstva ovog čaja koje pijemo od detinjstva su mnogostruka.

Od malih nogu je čaj od kamilice sastavni deo našeg života. Kada se razbolimo, prva asocijacija je upravo kamilica. Međutim, korisna svojstva kamilice su mnogostruka, pa ne čudi što čaj od kamilice mnogi smatraju jednim od najstarijih narodnih lekova.

Stručnjaci navode 5 razloga zbog kojih je zdravo piti čaj od kamilice pred spavanje:

Anksioznost: Velik je broj ljudi koji pate od anksioznosti, koja se smatra i najčešćim mentalnim problemom u svetu. Čaj od kamilice je poznat po tome da olakšava simptome tako što podstiče kvalitetan san i umiruje. Korisno je znati da ne deluje na svakog isto, a ako patite od anksioznosti ili depresije, svakako se konsultujte s lekarom.

Bolji san: Šoljica čaja od kamilice pre spavanja i nije tako nova navika. U stvari već se dugi niz godina smatra da pomaže osobama koje pate od nesanice. Umirujući efekat je zasluga antioksidansa apigenina, koji povezuje određene receptore u mozgu koji će smanjiti osećaj anksioznosti i podstaći san.

Probavne tegobe: Ovaj čaj sadrži protivupalna svojstva i deluje protiv grčeva, pa umiruje i probavne tegobe. Šoljica čaja od kamilice može da ublaži smetnje poput menstrualnih grčeva, loše probave i nadutosti.

Zdravlje srca: Antioksidansi koji se nalaze u ovom čaju mogu smanjiti šanse da će se razviti bolesti srca. Veruje se, na osnovu sprovedenih studija, da deluju tako što regulišu krvni pritisak i holesterol. Kako pomaže kod stresa, podstiče dobar san i opušta krvne sudove, redovnim ispijanjem ovog čaja možete uticati na kontrolu krvnog pritiska. Iako ovaj čaj može pomoći u puno situacija, valja napomenuti da može povećati rizik od krvarenja kod osoba koje koriste lekove za razređivanje krvi.

Šećer u krvi: Naučnici iz Irana otkivaju kako ovaj napitak može da utiče na snižavanje nivoa šećera u krvi, što je svakako važno za sve koji imaju šećernu bolest. Kamilica sadrži antioksidans koji se naziva kvercetin, a koji ima uticaj na određene enzime koji igraju važnu ulogu kod dijabetesa.

Iako je potrebno sprovesti još istraživanja, mala studija sprovedena na Univerzitetu Tabriz posmatrala je 64 ispitanika koji imaju dijabetes tipa 2, starosti od 30 do 60 godina.

Pola grupe je pilo čaj od kamilice 8 dana uz svaki obrok, dok su drugi pili vodu. Grupa koja je pila čaj od kamilice je imala znatno niži nivo šećera u krvi od ostalih ispitanika, prenosi espreso.

Sidebar