Skip to content

Jedna NATO članica bi uskoro mogla dobiti “proruskog lidera”

Slovačka se sprema izabrati svog petog premijera u samo četiri godine, a s oporbenom strankom (Smer-SD) simpatizera Kremlja Roberta Fica koja vodi u anketama, Zapad s uznemirenošću promatra, piše CNN.

Slovačka je jedan od najvjernijih saveznika Kijeva. Dvije zemlje dijele granicu i bila je prva država koja je poslala protuzračnu odbranu u Ukrajinu, navodi se u tekstu CNN-a koji analizira situaciju u toj zemlji pred ključne izbore, ističući kako bi se sve to moglo promijeniti ako Fico dođe na vlast.

Bivši premijer ne krije svoje simpatije prema Kremlju i okrivio je “ukrajinske naciste i fašiste” za provociranje ruskog predsjednika Vladimira Putina da pokrene invaziju.

Fico je pozvao slovačku vladu da prestane isporučivati oružje Kijevu i rekao da ako on postane premijer, Slovačka “neće poslati još jednu rundu municije”.

Također se protivi ulasku Ukrajine u NATO.

Grigorij Mesežnikov, politički analitičar i predsjednik Instituta za javne poslove, slovačkog think tanka, rekao je da, poput mnogih simpatizera Rusije, Fico svoju podršku Moskvi shvaća kao ‘mirovnu’ inicijativu.

“On i njegovi saveznici tvrde da ne bismo trebali slati oružje Ukrajini jer će to produžiti rat. Kažu da će ‘biti mira ako prestanemo slati oružje Ukrajini’ jer ako to ne učinimo, sukob će prije završiti. Dakle, u biti, oni nisu za mir, oni su proruski nastrojeni”, rekao je za CNN.

Fico je prethodno bio slovački premijer više od decenije, prvo između 2006. i 2010., a zatim ponovo od 2012. do 2018.

Bio je prisiljen podnijeti ostavku u martu 2018. nakon masovnih protesta zbog ubistva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírová.