Skip to content

Jedna od najjeftinijih država za život: Karta za prevoz košta 3 centa, ručak 22 centa

Grad u kojem možete kupiti 2 obroka, svaki po pola kilograma, napravljenih od riže, krompira i piletine, uz koji dobijete treći obrok i piće besplatno uz cijenu od samo 500 rupija (1,50 euro) je pakistanski grad Karači. Ako ipak želite jednu porciju (pola kilograma) za nju nećete platiti više od 0,80 eura, a još jeftinije ćete proći ako ste hranu kupili na uličnim štandovima.

Biryani

Troškovi života u Pakistanu, posebno u velikim gradovima poput Karačija, mogu biti relativno niski u usporedbi s mnogim drugim zemljama.

Pakistan je, prema podacima stranice “The World of Statistics”, proglašen najjeftinijom državom za život.

PORCIJE OD POLA KILOGRAMA DO KILOGRAM, PILEĆI BIRYANI ILI GOVEĐI u restoranima (od 0,80 do 2,20 eura)

Da bi provjerio je li tome uistinu tako, Josh Larkin s kanala The Burnt Chip na YouTubeu otputovao je u njegov najveći grad, glavnu morsku luku i financijski centar – Karači.

U Karačiju je jednu britansku funtu, odnosno oko 1,2 eura zamijenio za 400 pakistanskih rupija i pokušao istražiti što sve s time može kupiti u jednom danu. Svoje doživljaje zabilježio je kamerom i video objavio na YouTubeu, gdje ga je dosad pregledalo više od 2,5 miliona ljudi, piše punkufer.hr.

Josh Larkin na početku dana osvježio se tradicionalnom pakistanskim pićem doodthom – koje se radi od mlijeka, šećera, leda i gaziranog napitka, na ulici za svega 30 rupija.

Za ručak je pojeo biryani – začinjeno jelo napravljeno od riže, krompira i piletine – i popio Pepsi za svega 30-ak centi, a za večeru uživao u ražnjićima od morskih plodova za koju je potrošio otprilike sličan iznos. Josh je čak i magarca kupio kojeg je poklonio.

1 KILOGRAM BIRYANIA napravljenog od riže, krompira i govedine košta nevjerovatnih 1,90 euro, A PILEĆI (1 KG) košta 1,40 euro.

Najam stana u tom gradu stoji oko 50 britanskih funti ili 60-ak eura, što je barem pet do deset puta jeftinije nego u većini europskih gradova.

Što je sve Josh Larkin vidio, iskusio i kušao u Karačiju za nešto više od jednog eura u najjeftinijoj državi za život, pogledajte u njegovu videu u nastavku teksta.