Skip to content

Jeff Bezos u svemir vodi 82-godišnju astronautkinju

Vejli Fank koja ima 82. godine će 20. jula s Džefom Bezosom poletjeti u svemir kompanijom “Blue Originom” i tako postati najstarija osoba koja putuje u svemir, saopštila je kompanija.

Ona će biti četvrti putnik na tom prvom letu s ljudskom posadom koji organizuje kompanija za svemirski turizam, uz milijardera, njegovog brata Marka Bezosa i dobitnika na licitaciji čije ime još nije objavljeno.

Foto: Jeff Bezos Instagram

Fank je u 60-ima bila učesnica privatnog programa poznatog kao “Mercury 13”, u kojem je grupa od 13 žena bila podvrgnuta istim ispitivanjima kao i muški astronauti izabrani u okviru NASA-ina programa “Mercury” za slanje prvih Amerikanaca u svemir.

Foto: Jeff Bezos Instagram

“Rekli su mi da sam obavila posao bolje i brže od bilo kojeg muškarca”, rekla je Fank na snimku koji je objavljen na Instagramu Džefa Bezosa.

“Rekla sam da želim biti astronautkinja. Ali nitko me nije htio. Nisam ni mislila da ću jednog dana ići gore. Niko nije toliko dugo čekao”, prenosi CdM

Foto: Jeff Bezos Instagram

Wally Funk je postala prva inspektorica američke Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo (FAA). Kao pilotkinja ima 19.600 sati leta.

Blue Originova raκeta Novi pastir treba poletjeti 20. jula i Karmanovu crtu, koja po međunarodnoj konvenciji označava početak svemira, dosegnuti na 100. km iznad Zemlje.

Ugledni putnici će tada moći nekoliko minuta lebdjeti u bestežinskom stanju i promatrati zakrivljenost Zemlje.

Foto: Jeff Bezos Instagram

Zatim će se kapsula slobodnim padom početi vraćati na Zemlju, a usporavat će ju tri golema padobrana i retro raκete nakon čega će se spustiti u pustinju na zapadu Teksasa.

Foto: Jeff Bezos Instagram

Sidebar