Skip to content

Jemenske snage ispalile balističke projektile prema američkom razaraču?

  • Američka vojska kaže da su jemenske oružane snage ispalile dvije balističke rakete u smjeru USS Masona, razarača klase Arleigh-Burke, u Adenskom zaljevu, javlja CNN.

Dvije balističke rakete ispaljene su iz Jemena koji kontroliraju Huti prema američkom ratnom brodu u Adenskom zaljevu, nakon što je američka mornarica odgovorila na poziv u pomoć s komercijalnog tankera koji su zaplijenile naoružane osobe, priopćila je američka vojska u nedjelju.

  • Od “nepoznatih napadača” do jemenskih Hutija, njihovog “bjekstva” i “zarobljavanja”

Tanker, identificiran kao Central Park, prevozio je teret fosforne kiseline kada je njegova posada pozvala u pomoć da su “napadnuti od nepoznatog entiteta“, stoji u priopćenju Središnjeg zapovjedništva SAD- a .

USS Mason, razarač s navođenim projektilima, i saveznički brodovi iz operativne skupine za borbu protiv piratstva koja djeluje u Adenskom zaljevu i na obali Somalije odgovorili su na poziv u pomoć i “zahtijevali oslobađanje broda” po dolasku, Centralna komanda je rekla.

Nakon toga, pet naoružanih osoba iskrcalo se s broda i pokušalo pobjeći svojim malim čamcem“, stoji u priopćenju objavljenom na platformi društvenih medija X.

Središnje zapovjedništvo Sjedinjenih Država (CENTCOM) priopćilo je da je razarač gađan u ponedjeljak rano ujutro po lokalnom vremenu nakon što je pomogao tankeru Central Park, još jednom brodu kojeg su zaplijenili jemenski Huti u Adenskom zaljevu.

USS Mason je progonio napadače što je rezultiralo njihovom konačnom predajom“, dodaje se u priopćenju, bez identificiranja napadača.

https://twitter.com/cnnphilippines/status/1729070486112596067

Nekoliko sati kasnije, u 1:41 ujutro po lokalnom vremenu u ponedjeljak ujutro, dva su balistička projektila ispaljena iz područja pod kontrolom Hutija u Jemenu “prema općoj lokaciji” USS Mason i Central Parka, stoji u priopćenju.

“Projektili su pali u Adenski zaljev otprilike deset nautičkih milja od brodova”, dodaje se u priopćenju.

U priopćenju kompanije Zodiac Maritime, koja upravlja Central parkom, navodi se da je u nedjelju tanker za kemikalije pod liberijskom zastavom na sigurnom “i da su sva posada, plovilo i teret neozlijeđeni”. Tanker plovi pod zastavom Liberije, a njime upravlja Zodiac Maritime sa sjedištem u Londonu, koji je dio Zodiac grupe izraelskog milijardera Eyala Ofera.

S druge strane, jučer su arapski izvori za Al Mayadeen kazali da izvješća o zarobljenom brodu Central park koja kruže vjerovatno imaju skrivenu namjeru.

Izvori Al Mayadeena upozorili su na stvarne namjere iza objavljivanja ovih izvješća, naglašavajući da su oni ili izraelska izmišljotina ili trik da se prisili na raspoređivanje stranih snaga.

Ranije ovog mjeseca Jemen je otvoreno najavio zarobljavanje jednog izraelskog broda, Galaxy Leader, i njegovo vođenje prema luci Hodeidah. Međutim, od tada nije bilo javnih izjava o bilo kakvim drugim operacijama.

Također, Jemenske oružane snage otvoreno su preuzele odgovornost za svoje dosljedne operacije lansiranja na izraelske vojne lokacije u okupiranoj Palestini, koristeći balističke projektile, krstareće projektile i jurišne bespilotne letjelice.