Skip to content

Jemenski Huti upozoravaju da će gađati sve brodove koji idu prema Izraelu

  • Odluka Osovine otpora da krene na eskalaciju iz Jemena je strateški mudra odluka i najbolja metoda pritiska da zapadne čelnike učini nervoznima.

Jemenski pokret ‘Houthi’ rekao je u subotu da će ciljati sve brodove koji idu prema Izraelu, bez obzira na njihovu nacionalnost, i upozorio sve međunarodne brodarske kompanije da ne posluju s izraelskim lukama, javlja Reuters.

Ova odluka uslijedila je nakon što je SAD stavio veto na rezoluciju o prekidu vatre i trenutnom oslobađanju svih talaca, nakon čega su Rusija i Kina oštro osudile SAD.

“Ako Gaza ne dobije hranu i lijekove koji su joj potrebni, svi brodovi u Crvenom moru koji putuju prema cionističkom entitetu, bez obzira na njihovu nacionalnost, postat će meta naših oružanih snaga”, rekao je Yahya Saree, najavljujući zabranu plovidbe za sve brodove na putu za Izrael.

“Jemenske oružane snage potvrđuju svoju punu predanost nastavku globalnog trgovačkog kretanja kroz Crveni i Arapski Bahrein za sve brodove i sve zemlje osim za brodove koji su povezani s Izraelom ili koji će prevoziti robu u izraelske luke.”

“Oružane snage Jemena će provoditi ovu odluku od trenutka objave ove izjave.”

Huti su ranije napali i zauzeli nekoliko brodova povezanih s Izraelom u Crvenom moru i njegovom tjesnacu Bab al-Mandab, pomorskom putu kojim se otprema većina svjetske nafte, te su ispalili balističke projektile i naoružane bespilotne letjelice na Izrael.