Skip to content

Jemenski pokret oborio američki dron vrijedan oko 30 miliona dolara

Snage Hutija koje podržava Iran u Jemenu oborile su bespilotnu letjelicu američkih zračnih snaga MQ-9 Reaper koja je djelovala u međunarodnom zračnom prostoru u blizini obale zemlje, potvrdio je u srijedu zvaničnik Ministarstva obrane, javlja Washington Times.

MQ9 Reaper UAV jedan je od najboljih bespilotnih letjelica u SAD, njegova brzina je oko 400 kilometara na sat, može ponijeti 1.740 kilograma municije, a domet leta dostiže 6.000 kilometara.

Središnje zapovjedništvo SAD-a trenutačno razmatra kako su jemenski Huti uspjeli uništiti jednu od daljinski upravljanih letjelica, koje mogu nositi do osam laserski navođenih projektila Hellfire i koštaju više od 30 miliona dolara svaki, rekao je zvaničnik Pentagona.

Zvaničnici Pentagona, govoreći pod uvjetom anonimnosti, nisu htjeli da kažu da li je letjelica bila naoružana, odakle je letjela ili druge detalje, piše New York Times.

Glasnogovornik Hutijskih snaga rekao je da je dron MQ-9 izvodio “neprijateljske operacije praćenja i špijuniranja” kada su ga oborile snage protuzračne odbrane te skupine. Huti zvaničnicii tvrdili su da je dron djelovao iznad jemenskih teritorijalnih voda.

“U ime Boga, najmilostivijeg, najmilosrdnijeg… naša protuzračna odbrana uspjela je oboriti američku letjelicu MQ9 dok je vršila neprijateljske, motriteljske i špijunske aktivnosti u zračnom prostoru jemenskih teritorijalnih voda i u okviru američke vojne podrške izraelskom entitetu. Oboren je, uz Božju pomoć, odgovarajućim oružjem. Jemenske oružane snage potvrđuju svoje legitimno pravo na obranu zemlje i suprotstavljanje svim neprijateljskim prijetnjama. Neprijateljski pokreti neće odvratiti jemenske oružane snage od nastavka izvođenja vojnih operacija protiv izraelskog entiteta kao podrška ugnjetavanju palestinskog naroda”, rekao je glasnogovornik Hutija Yahya Sare’e na Twitteru.

Huti su se pridružili Hamasu u ratu protiv Izraela. Dana 20. listopada, američki ratni brod presreo je više projektila i bespilotnih letjelica koje su očito ispalili Hutiji dok su išli prema sjeveru duž Crvenog mora na putanji prema Izraelu. Sam Izrael je rekao da su njegovi odbrambeni raketni sustavi oborili neidentificiranu “zračnu metu” koja je dolazila iz Jemena posljednjih dana.

Huti su i ranije oborili MQ-9, posljednji put 2019. godine. Svaki MQ-9 košta oko 30 miliona dolara, prema izvještaju Kongresne istraživačke službe objavljenom prošle godine, piše CBS.