Skip to content

Jemenski ulazak u bitku na Bliskom Istoku pojačava strahove od prelijevanja. Izrael šalje ratne brodove u Crveno more

Jemenski Hutiji upali su u rat Izraela i Hamasa koji bjesni više od 1600 km od njihovog sjedišta vlasti u Sani, izjavivši u utorak (31. oktobra) da su ispalili bespilotne letjelice i projektile na Izrael, prema gradu Eilat, u napadima koji naglašavaju regionalne rizike sukoba dok su iračke milicije koje podržava Iran pucale na američke snage u Iraku i Siriji, i dok je libanonski Hezbollah razmjenjivao vatru s izraelskim snagama na libanonsko-izraelskoj granici.

Njihova je izjava potvrdila širi opseg sukoba koji je uznemirio države uključujući najvećeg svjetskog izvoznika nafte Saudijsku Arabiju, pojačavajući strahove od prelijevanja dok Izrael nastoji uništiti Hamas u svom uporištu u Pojasu Gaze, javlja Reuters.

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree rekao je u televizijskoj izjavi da je skupina lansirala “veliki broj” balističkih projektila i bespilotnih letjelica prema Izraelu te da će biti još takvih napada “kako bi pomogli Palestincima u pobjedi”.

Neobična tišina

“Amerika je slala prijetnje Jemenu, a oružane snage su odgovorile ispaljivanjem projektila usmjerenih na izraelskog neprijatelja. Amerikanci i Izraelci su priznali da su presreli jednu jemensku raketu… pa gdje su ostale rakete?”, komentirao je član Političkog biroa jemenskog pokreta Ansarullah (Huti), Muhammad Al-Bukhaiti.

Zauzvrat, Huti su jutros objavili video ispaljivanja projektila prema državi Izrael iz Jemena.

Glasnogovornik Hutija okrivio je Izrael za nestabilnost na Bliskom istoku, rekavši da se “krug sukoba” u regiji širi njegovim “kontinuiranim zločinima”. Huti će nastaviti s napadima “sve dok izraelska agresija ne prestane”.

Hutiji su priznali da su do jučer izveli treći njihov napad na Izrael od početka sukoba, čini se da to potvrđuje da oni stoje iza napada bespilotnim letjelicama 28. oktobra koji je rezultirao eksplozijama u Egiptu i za koji je Izrael okrivio Hutije, te incident od 19. oktobra u kojem je američka mornarica presrela tri krstareće rakete.

Predstavnik islamskog pokreta otpora Hamas u Jemenu, Moaz Abu Shamala, blagoslovio je operaciju jemenskih oružanih snaga koja je će “biti zabilježena u povijesti na najsvjetlijim stranicama”.

“Mi smo dio osovine otpora i geografska udaljenost od Palestine neće nas omesti, te ćemo uložiti sve napore da podržimo našu braću i narod u Gaza sa svime što imamo.”

Napadi Hutija su nepodnošljivi, ali…

Izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi rekao je da su napadi Hutija nepodnošljivi, ali je odbio razjasniti kada su ga upitali kako bi Izrael mogao odgovoriti.

Izrael šalje ratne brodove u Crveno more “u skladu s procjenom situacije i kao dio pojačanih obrambenih napora u tom području”

Jutros je još jedna meta presretnuta u blizini najjužnijeg grada Eilata. Izraelska vojska kaže da ima nekoliko razina protuzračne odbrane u tom području za zaštitu od napada Hutija.

Prema izjavi Izraela, nikakva prijetnja nije predstavljena civilima i prijetnja nije ušla na izraelski teritorij, kažu da su “ratni brodovi raspoređeni u srijedu u Crvenom moru kao pojačanje”.

Čini se da slike koje je širila vojska prikazuju Corvette klase Saar kako patroliraju u blizini luke Eilat u Crvenom moru, s nagovještajem da ovu regiju Izrael vidi kao novu frontu.

Šutnja je zlato

Na pitanje namjerava li IDF odgovoriti na napade Hutija ranije u utorak, glasnogovornik IDF-a R.-Adm. Daniel Hagari je izjavio da “mudra stvar nije razgovarati s medijima, mudra stvar je govoriti djelima i štititi sigurnosne interese Izraela i učiniti to u potrebno vrijeme i na potrebnom mjestu.”

Sjedinjene Države, glavni saveznik Izraela, rasporedile su nosače aviona kao sredstvo odvraćanja kako bi spriječile širenje sukoba u Gazi. Iran je također rekao da ne želi širenje rata.

Ali iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian u utorak je nagovijestio da bi saveznici Teherana mogli djelovati dalje.

“Skupine otpora neće šutjeti pred zločinima cionističkog režima i punom potporom Amerike cionističkom režimu”, rekao je. “Neće čekati ničiji savjet; ako situacija izmakne kontroli, nijedna strana neće biti sigurna od njezinih posljedica”, rekao je na sastanku s katarskim emirom, izvijestili su iranski državni mediji.