Skip to content

Johnson poziva zapadne zemlje da “hitno razmotre” što još mogu učiniti za Ukrajinu

Boris Johnson pozvao je zapadne zemlje da “hitno razmotre” što još mogu učiniti da podrže Ukrajinu u nadi da će okončati rat protiv Rusije sljedeće godine.

Bivši britanski premijer, kojeg je ukrajinski predsjednik pozdravio kao ključnog saveznika u borbi zemlje protiv Rusije, upotrijebio je članak u Wall Street Journalu kako bi ustvrdio da je okončanje rata što je prije moguće “u interesu svih, uključujući Rusiju”.

Rekao je da, iako je značajna financijska obveza prema Ukrajini “bolna” tijekom razdoblja proračunskih ograničenja, “vrijeme je novac, i što dulje ovo bude trajalo, više ćemo svi završiti plaćajući vojnu potporu“.

Bivši premijer je napisao: ‘Nema dogovora za ‘zemlja – za -mir ‘ koji bi se mogao sklopiti, čak i kad bi ga g. Putin nudio i čak i kad bi mu se vjerovalo, što on nije. Budući da rat može završiti samo na jedan način, pitanje je koliko brzo dolazimo do neizbježnog zaključka.’

‘Svima je u interesu, uključujući i Rusiju, da se što prije spusti zavjesa s Putinove nezgode. Ne 2025., ne 2024., nego 2023.’

Johnson upozorava da bi se sljedeća zima mogla pokazati još težom od ove, budući da su zalihe plina pri kraju za zemlje koje su se nekoć oslanjale na rusko gorivo.

‘Što duže gospodin Putin nastavi sa svojim besmislenim napadima, to će dulje trajati i globalno ekonomsko krνarenje. Hoćemo li doista čekati i pustiti da ova stvar odleprša dok g. Putin ne povrati dio svoje moći?’

‘Vrijeme je da hitno pogledamo što još Zapad može učiniti kako bi pomogao Ukrajincima da ostvare svoje vojne ciljeve, ili barem da izbaci Ruse sa svih teritorija koje su ove godine izvršili invaziju.’

‘To je jedina prihvatljiva osnova na kojoj bi se mogao započeti razgovor o budućnosti’, rekao je Johnson, piše The Guardian.

Johnson je ostao glasni pristaša ukrajinskih napora otkako je napustio dužnost u rujnu, izvještava PA Media. Njegov nasljednik Rishi Sunak, koji je posjetio Kijev prošlog mjeseca, obećao je da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti podržavati Ukrajinu.