Skip to content

Još se traga za predsjednikom Irana: Rusija i Turska poslale napredne avione i timove da pomognu u pronalasku

Helikopter koji je prevozio iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i njegovog ministra vanjskih poslova srušio se u nedjelju dok je prelazio planinski teren po gustoj magli u povratku s posjete granici s Azerbejdžanom. Dva druga helikoptera putovala su u sklopu konvoja i sigurno su se vratila na odredište.

Zamjenik iranskog predsjednika za izvršne poslove Mohsen Mansuri saopštio je da je Ministarstvo komunikacija uspjelo da utvrdi lokaciju nesreće u kojoj se srušio helikopter, u radijusu od dva kilometra.

Uzrok nesreće i dalje je nejasan, ali je ministar unutarnjih poslova Ahmad Vahidi prvotno rekao da je uzrok nesreća “loše vrijeme i magla”.

Nekoliko zemalja, uključujući Irak, Tursku, Rusiju i UAE, ponudilo je pomoć Iranu u operaciji potrage i spašavanja.

Putin je naredio slanje dva napredna aviona sa specijalnim helikopterima i 50 penjača u Iran kako bi se pridružili operaciji spašavanja predsjednika Raisija, javlja Iran Observer.

Turska je poslala grupu od 32 penjača, 6 vozila, helikopter i potrebnu opremu da pomogne Iranu u misiji spašavanja.

Europska komisija također je aktivirala svoju uslugu satelitskog kartiranja brzog odgovora kako bi pomogla u potrazi.

Spasilačke ekipe i dalje tragaju za predsjednikom Raisijem, vrijeme je kišovito, maglovito i hladno. Ukoliko ima povrijeđenih, njihova situacija bi se u ovim vremenskim uslovima mogla drastično pogoršati.