Skip to content

Još skandala: EBU je tokom simulacije 12 finskih poena dodijeljenih Irskoj dao Izraelu (VIDEO)

Ovogodišnje izdanje Eurosonga zasigurno će ostati upamćeno, između ostalog, i po brojnim skandalima koji su obilježili ovo takmičenje.

Sinoć se na generalnoj probi finala Eurovizije dogodio nesvakidašnji skandal koji se munjevitom brzinom proširio internetom, a zbog kojeg je nastao totalni muk u areni u Malmeu, piše Klix.

Naime, tokom simulacije glasanja, kada se uključila voditeljka iz Finske koja je, po pravilu, trebala da pročita dvanaest poena i da ih dodijeli.

Finska voditeljka je jasno rekla: “12 poena dajemo Irskoj”.

“Oooo. Ne čujemo vas dobro, možete li ponovo. Kojoj ste zemlji dodijelili 12 poena?”, upitala je voditeljica iz Švedske.

Voditeljka iz Finske je saslušala pitanje i ponovo rekla – “Irska”.

Zatim se voditeljka iz Švedske zahvalila i najavila neke “tehničke probleme” odgađajući dodavanje 12 poena.

Nakon toga je došlo do isključenja programa, a onda se obratio direktor EBU.

“Dobro je da imamo ove probe. Prema današnjoj simulaciji, 12 poena iz Finske treba da idu Izraelu”, rekao je on.

Video je zabilježen i širi se društvenim mrežama.

Da li je postojao dogovor ili unaprijed napisana skripta glasovanja, nije nam poznato.

Bambie Thug, sudionica Irskog natjecanja za pjesmu Eurovizije, ranije je ovog tjedna izjavila da ih je EBU spriječio da iskažu propalestinsku poruku tokom nastupa u prvom polufinalu.

Na konferenciji za novinare rekla je da su bili prisiljeni promijeniti natpis na tijelu koji je bio napisan ranosrednjovjekovnim alfabetom što je u prijevodu značilo “prekid vatre i sloboda”.

U to je vrijeme glasnogovornik EBU-a je rekao: “Napisi viđeni na tijelu Bambie Thug tokom generalnih proba bili su u suprotnosti s pravilima natjecanja koja su osmišljena da zaštite nepolitičku prirodu događaja.

Bambie to nije spriječilo da jučer nosi keffiyeh materijal, koji se obično koristi za sugeriranje propalestinskih sklonosti, i nosila je irsku zastavu kada su razgovarali s novinarima uoči događaja u Malmo Areni u Švedskoj.

Podsjetimo, danas je donesena odluka da Nizozemska bude izbačena iz takmičenja nakon “incidenta” koji je navodno napravio njihov predstavnik Joost Klein.

Nizozemska diskvalificirana s Eurosonga