Skip to content

‘Još uvijek sija’: 3000 godina star mač iskopan u Njemačkoj

Mač star više od 3000 godina, koji je toliko dobro očuvan da “gotovo još uvijek sija”, iskopan je u južnoj Njemačkoj, kažu zvaničnici.

Bavarski državni ured za očuvanje historijskih spomenika (BLfD) rekao je da je mač, za koji se vjeruje da potječe s kraja 14. vijeka prije Krista, sredine brončanog doba, pronađen tokom iskapanja prošle sedmice u Nördlingenu, između Nürnberga i Stuttgartu.

Mač ima osmerokutnu dršku i potječe iz grobnice u kojoj su tri osobe – muškarac, žena i dječak – pokopane u brzom nizu s brončanim predmetima, rekeno je iz BLfD-a. . Još nije jasno jesu li njih troje međusobno povezani i, ako jesu, kako.

Fotografija: Archäologie-Büro Dr Woidich

Profesor Mathias Pfeil, voditelj BLfD-a, rekao je: Mač i ukop tek treba ispitati kako bi naši arheolozi mogli preciznije kategorizirati ovo otkriće. Ali već sada možemo reći da je stanje očuvanosti izvanredno. Ovakav nalaz je vrlo rijedak.

Izrada takvih osmerokutnih mačeva bila je složena jer je drška bila izlivena preko oštrice. Unatoč trudu koji je uložio u njegovu izradu i nedostatku ikakvih tragova udarca, bavarski arheolozi pretpostavljaju da je riječ o pravom oružju, odnosno ne samo o eksponatu. Težište u prednjem dijelu oštrice ukazuje na to da je ovaj mač prvenstveno bio namijenjen sječenju.

Fotografija: Archäologie-Büro Dr Woidich

Prema trenutnom stanju istraživanja, postojala su dva odvojena glavna područja distribucije takvih osmerokutnih mačeva: s jedne strane južna Njemačka, a s druge strane sjeverna Njemačka i Danska.

Usporedba tehnika lijevanja i ukrasa pokazuje da su osmerokutni mačevi na sjeveru očito bili ili replike južnonjemačkih modela ili zapravo uvezeni komadi. Međutim, ne može se isključiti da su “lutajući majstori” proizvodili takvo oružje na različitim mjestima.

Fotografija: Archäologie-Büro Dr Woidich

Drugo moguće tumačenje nalaza je da su ratnici s juga došli u sjevernu Njemačku.