Skip to content

JUNG JE SMATRAO DA NIKO NE MOŽE UPRΟPΑSTITI MUŠKO DIJETE KAO MAJKA

Čuveni švajcarski psihijatar i osnivač analitičke ili kompleksne psihologije još prije mnogo decenija je razjasnio kojim to postupcima majke uništavaju mušku djecu.

Brojni stručnjaci poput pedagoga, psihologa i psihijatara, koji se bave pravilnim razvojem djece, smatraju da je vaspitati dječaka tako da postane pravi muškarac izuzetno teško, a možda čak i zahtjevnije od odgajanja djevojčice.

Međutim, suočavajući se sa nepredvidivim izazovima suvremenog doba, mnogi roditelji su složni u stavu da nema razlika, već je podjednako složeno, mukotrpno i odgovorno.

Naime, čuveni psihijatar Karl Gustav Jung je smatrao da vaspitanje koje ne odgovara pravilnom razvoju djeteta može dovesti do formiranja takozvanog kompleksa “muškarac-dijete”.

Na primjer, ako otac majci ne pruža emocionalnu podršku i pažnju, ona ih može početi tražiti u djetetu, stvarajući tako dublju vezu nego što je potrebno.

Dakle, majka može postati previše brižna i svojom pažnjom “zagušiti” sina, vezujući ga za sebe i onemogućavajući da se on riješi osjećanja zavisnosti od nje.

Kao dijete tako kompulzivne majke, jednostavno ne možete da živite sami. Stalno će ispravljati vaše greške i donositi sve važne životne odluke umjesto vas sve dok joj to dopuštate.

Knjiga “Moderna Jungova Klinička praksa” kaže: I evo čovjeka koji stoji ispred vas, živi u prošlosti i pokušava da pobjegne iz ovog hladnog i surovog svijeta, koji ne može da razumije. Njegova majka je često pored njega, ne pokazujući ni najmanju zabrinutost zbog činjenice da je njen sin trebalo da odraste kao muškarac, i ne čini ništa da mu pomogne da odraste i zasnuje svoju porodicu.

Svjedok ste neke vrste zavjere između majke i sina i vidite kako njih dvoje pomažu jedni drugima da prevare stvarni život.

On čini samo niz malih pokušaja da se oslobodi, jer su njegova inicijativa i izdržljivost paralizovani tajnim sjećanjem da se mir i sreća mogu dobiti samo od majke…

Carl Jung / Wikipedia

Ta misao je vrlo duboka i nekima se njeno postojanje može učiniti nerealnim, ali poenta je u tome da majke koje podižu izdržavanu djecu sve to rade svjesno, priznale to ili ne.

Takvi sinovi nisu u stanju da pronađu pravu sreću izvan majčinog krila, jer ih majke ometaju na svaki mogući način.

Sam majčin kompleks, kada se detaljno ispita, prilično je šokantan. Neki muškarci zaista nisu u stanju da postignu psihološku zrelost zbog nedostatka oca i onoga što im je potrebno od njega.

Ali za uspješan i samostalan život takvi muškarci treba da se riješe zavisnosti koju njihova majka osjeća prema njima, piše Stil.