Skip to content

Južnoafrička Republika se želi povući iz Međunarodnog kaznenog suda zbog naloga za hapšenje Putina

U Južnoafričkoj Republici (JAR) žele se povući iz Međunarodnog kaznenog suda (ICC), unatoč činjenici da je ta država ranije priznala njegovu nadležnost. O tome piše Al Jazeera.

Odgovarajuću namjeru izrazio je i predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa.

Predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je da je vladajuća stranka Afrički nacionalni kongres (ANC) odlučila da Južnoafrička Republika treba napustiti Međunarodni kazneni sud, koji je prošlog mjeseca izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Odluka dolazi nakon naloga za uhićenje izdanog protiv ruskog Putina i prije samita BRICS-a u Južnoj Africi kasnije ove godine.

‘Da, vladajuća stranka… donijela je odluku da je mudro da se Južna Afrika povuče iz ICC-a’, rekao je Ramaphosa tijekom konferencije za novinare koju je organizirao zajedno s gostujućim predsjednikom Finske Saulijem Niinistom.

Ramaphosa je rekao da je odluka, koja slijedi nakon sastanka ANC-a održanog tijekom vikenda, donesena “uglavnom” zbog onoga što se smatra nepoštenim postupanjem suda prema određenim zemljama.

Željeli bismo da se ovo pitanje nepravednog tretmana pravilno raspravi, ali u međuvremenu je vladajuća stranka ponovno odlučila da treba doći do povlačenja‘, rekao je.

Ramaphosa je također osudio u utorak EU zbog ograničenja izvoza citrusa iz Južne Afrike kako bi se spriječio uvoz neautohtonih moljaca koji su nasukali tone voća u moru kada su uvedeni prošle godine.

Ramaphosa je rekao da je “razočaran činovima (EU) protekcionizma protiv” poljoprivrednih proizvoda u zemlji, “posljednje protiv naših citrusa”.