Skip to content

JUŽNOAFRIKANCI POZIVAJU BRITANIJU DA VRATI DIJAMANT ‘Zvijezda Afrike’ koji će kralj Charles III držati na svojoj krunidbi


Južnoafrikanci ponovo traže od Britanije da vrati najveći dijamant na svijetu, poznat kao ‘Zvijezda Afrike’, koji se nalazi u kraljevskom žezlu koje će kralj Charles III držati na svojoj krunidbi u subotu, piše CNN.

Dijamant ‘Zvijezda Afrike’ u žezlu i kruni / FOTO: Anadoly Agency

Dijamant, težak 530 karata, otkriven je u Južnoafričkoj Republici 1905. godine, a britanskoj monarhiji poklonila ga je kolonijalna vlada u zemlji koja je tada bila pod britanskom vlašću.

Sada usred globalnog razgovora o vraćanju umjetnina i artefakata koji su opljačkani u kolonijalno doba, neki Južnoafrikanci pozivaju da se dijamant vrati.

‘Dijamant mora doći u Južnu Afriku. To treba biti znak našeg ponosa, našeg naslijeđa i naše kulture’, rekao je Mothusi Kamanga, odvjetnik i aktivist u Johannesburgu.

‘Mislim da općenito afrički narod počinje shvaćati da dekolonizacija ne znači samo dopustiti ljudima određene slobode, već također uzeti natrag ono što nam je oduzeto.’

Službeno poznat kao Cullinan I, dijamant u žezlu izrezan je iz dijamanta Cullinan, kamena od 3100 karata koji je iskopan u blizini Pretorije.

Žezlo — Foto Royal Collection Trust

Manji dijamant izbrušen od istog kamena, poznat kao Cullinan II, nalazi se u kruni Imperial State Crown koju britanski monarsi nose u svečanim prilikama. Zajedno sa žezlom, čuva se s ostalim krunskim draguljima u londonskom Toweru.

Replika cijelog dijamanta Cullinan, veličine čovjekove šake, izložena je u Muzeju dijamanata u Cape Townu.

‘Vjerujem da ga treba vratiti kući jer su nam ga na kraju uzeli dok su nas tlačili’, rekao je stanovnik Johannesburga Mohamed Abdulahi.

Drugi su rekli da nemaju previše osjećaja zbog toga.

‘Mislim da to više nije važno. Stvari su se promijenile, mi se razvijamo’, rekao je lokalni stanovnik Dieketseng Nzhadzhaba.

“Ono što im je u stara vremena bilo važno u vezi s nadmoćnošću… to nama više nije važno.”

Zahtjevi za povratom Velike zvijezde Afrike i drugih dijamanata — zajedno s pozivima na repatrijaciju — intenzivirani su nakon kraljičine smrti.

Mnogi Južnoafrikanci smatraju da je britansko stjecanje dragulja nelegitimno.

Prošle je godine, prema CNN-u, član južnoafričkog parlamenta, Vuyolwethu Zungula, pozvao svoju zemlju da “zahtijeva odštetu za svu štetu koju je učinila Britanija” i također “zahtijeva povrat svog zlata i dijamanata koje je Britanija ukrala“.