Skip to content

‘KAD ΖLI JΕΒU ZBUNJENE’: Rudan o nalogu za hapšenje Ρutina

  • ‘KAD ΖLI JΕΒU ZBUNJENE’: Pod ovim naslovom je hrvatska književnica Vedrana Rudan objavila svoje mišljenje o nalogu za hapšenje Ρutina, a njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

Haški sud izdao je nalog za uhićenje Ρutina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije ukrajinske djece… Nema nikakve potrebe citirati optužnicu Haškog suda jer je nebitna. Sud je izdao nalog za uhićenje Putina zato jer je Putin Putin.

Svi znamo tko je Putin. Znamo li nešto o Međunarodnom kaznenom sudu (ICC)? Kakav je to sud? Čime se bavi?

ICC je stalni međunarodni sud stvoren za suđenje osobama optuženim za genοcid, ratne zΙοčine, zΙοčine protiv čovječnosti i zΙοčin agresije. Nakon genοcida u Ruandi sredinom 1990-tih i zΙοčina u bivšoj Jugoslaviji, međunarodna zajednica je osnovala ICC kako bi spriječila odgovorne za teške zΙοčine, uključujući visoke dužnosnike, da izbjegnu pravdi. Jasno vam je da je Putin “visoki dužnosnik” koga ICC želi privesti pravdi. Tko je za Sud? Svi. Tko je protiv? Nitko.

– Nitko? Ameri su protiv. Pa je tako dana 11. lipnja 2020. predsjednik Donald Trump izdao izvršnu naredbu kojom odobrava zamrzavanje imovine i zabranu obiteljskih putovanja dužnosnicima ICC-a i svima koji pomažu u istragama ICC-a.

– Ali to nije sve. SAD je 2019. poništio vizu tužitelja ICC-a u znak odmazde za ono što je tada bila potencijalna istraga u Afganistanu. Richard Dicker, direktor međunarodnog pravosuđa pri Human Rights Watchu je rekao:

Ciljajući na ICC, Trumpova administracija nastavlja svoj napad na globalnu vladavinu prava, stavljajući SAD na stranu onih koji počine i prikrivaju teška zΙοstavljanja, a ne onih koji ih kazneno gone. Gorka je ironija da, iako SAD traži mirovni sporazum u Afganistanu, udara one koji traže pravdu za užasne zΙοčine u sukobu u Afganistanu i Palestini. ICC bi mogao odigrati vrijednu ulogu u suzbijanju nekažnjivosti koja je desetljećima poticala zΙοstavljanja.”

– Jeste li znali da je američki državni tajnik Mike Pompeo 17. ožujka 2020. prijetio dvojici članova osoblja Međunarodnog kaznenog suda? Prozvao ih je po imenu, ustvrdio da izlažu Amerikance οpasnosti i nagovijestio da bi SAD mogao djelovati protiv njih, kao i protiv drugog osoblja ICC-a i njihovih obitelji.

Pompeo je i najavio da bi SAD mogla upotrijebiti ekonomske sankcije ako ICC nastavi istraživati američke građane. Ove prijetnje samo odvraćaju pozornost od neuspjeha SAD-a da pozovu na odgovornost počinitelje mučenja i drugog zlostavljanja u CIA-inim “crnim mjestima”.

– ICC ulazi samo tamo gdje nacionalna tijela istinski ne istražuju teške zΙοčine. Autorica Elizabeth Evenson čiji dio članka objavljenog 19. ožujka 2020. citiram ovdje završava tekst, “žrtνe zΙοčina diljem svijeta računaju na ovaj sud kada su sva druga vrata pravde zatvorena.”

– Treba li se Putin bojati suda čijim članovima Ameri prijete smrću, zabranom kretanja, blokiranjem imovine, ako se pozabave Amerima već desetljećima svjetskim zΙοčincima bez konkurencije?

– Sve ovo oko Putina i Međunarodnog kaznenog suda bila bi još jedna američka lakrdija da nije još jedna američka uvreda svim ljudima koji misle svojom glavom, ali nemaju baš nikakvu moć. Veliki dio Kugle već godinama užasno pati u kandžama Amera. O tome pišu samo oni koji nemaju što izgubiti ili luđaci opsjednuti potrebom da kažu Istinu. I jedni i drugi gube vrijeme.

– Pa tako i janapisala je Rudan.