Skip to content

KAD JE TITO UMRO, ON JE REKAO ‘ZBOGOM, CIVILIZACIJO’! 41 godinu živi sam samcat: ‘Želio bih vratiti Jugu i postaviti bodljikavu žicu na granice’

Gorštak Nedeljko je 80-ih godina zatvorio vrata civilizacije i otvorio neka samo njemu poznata vrata, samačkog života. Ova životna priča dolazi iz Dugog polja kod Modriče. Tu već 41 godinu živi gorštak Nedeljko Tomušilović i to u zemunici.

Nedeljko je rekao da nije imao nijednu drugu bοlest osim astme i da mu je djed umro od toga, pa misli da je to naslijedio. Otkrio je da je bio pušač, a da već osam godina ne puši. Rekao je da nije pušio prave cigare, već je motao od lišća. Oko svoje zemunice ima bagrem koji je posadio, jabuke i grožđe. Rekao je da zna šta se dešava u svijetu i da je sve to “pοremećeno.”

Voditelj ga je pitao zašto je pobjegao od ljudi, na šta je Nedeljko odgovorio: “Nijedan čovjek nije kao ja, izbjegavaju me i kažu mi da sam Ιud 100 posto”. Na pitanje da se ponovo rodi, šta bi promijenio u svom životu, rekao je da bi želio da vrati Jugoslaviju.

“UΜRO SAM, samo me još niko nije sahranio”, kaže Nedeljko.

Ovaj samotnjak za sebe kaže da je davno umro, ali ga još uvijek nisu pokopali, a s kćeri, sinom i unukama više nema kontakt. Jedino ga posjeti brat, a o svijetu se informira jedino putem radija koji se nalazi u njegovoj kućici od blata.

Prije nego što se osamio Nedjeljka su zvali ‘Brđo’ i radio je na građevini.

“Sada nemam snage ni kao dijete od pet godina, a imam 69 godina. Posljednji put u Modriču bio sam 2012. Nisam lovac, ali spremam našu domaću hranu. Krompir skuham. Uzmem i mlijeko, ali mi se čini da nešto nije uredu s njim, pa dam mačetu”, kaže Nedeljko.

Na život pod vedrim nebom se ne žali, tako je izabrao, a kako kaže, da se sada ponovo rodi, samo bi želio vratiti Jugoslaviju i na njene granice staviti bodljikavu žicu.

Kada završi sa svojim dnevnim zadaćama, ovaj se gorštak opušta uz slušanje radija i crtanje slika kojima pokušava prenijeti svoje viđenje današnje situacije u svijetu ali i buduće.

“Slušam naše izvorne pjesme i vijesti. Ništa me ne nervira”, poručio je čovjek koji smatra da je današnji svijet pοremećen.