Skip to content

Kadirov bijesan zbog povlačenja: Da je po mom, smijenio bih generala i poslao ga na prvu crtu s mitraljezom u ruci

Ministarstvo obrane Rusije potvrdilo je povlačenje ruskih trupa iz Limana.

“U vezi sa stvaranjem opasnosti od okruženja, savezničke trupe povučene su iz naselja Krasni Liman na povoljnije linije”, izvijestila je RIA agencija, piše Suspilne.

Šef Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da je odgovornost za povlačenje ruskih trupa iz Limana na zapovjedniku Središnjeg vojnog okruga general-pukovniku Aleksandru Lapinu. Kadirov je o tome napisao u svom Telegramu.

“Uvijek sam govorio: nema ništa bolje od izrečene istine, makar gorke, uvredljive, ali istine. Samo tako se može ići naprijed. Stoga ne mogu šutjeti o onome što se dogodilo u Krasnom Limanu”, napisao je Kadirov i nastavio:

Obranu ovog područja vodio je zapovjednik Središnjeg vojnog okruga general-pukovnik Oleksandr Lapin. Isti onaj Lapin koji je za zauzimanje Lisičanska dobio Zvijezdu heroja Rusije, iako de facto nije bio tamo, ni u blizini. Lapin je stavljen pod zapovjedništvo trupa Zapadnog vojnog okruga”, napisao je Kadirov.

Prema Kadirovu, Lapin je postavio mobilizirane borce iz “LPR” na sve granice Limanskog pravca, ali im nije osigurao potrebnu komunikaciju, interakciju i transport streljiva.

“Prije dva tjedna, zapovjednik specijalnih snaga Akhmat, Apty Alaudinov, osobno me izvijestio da bi naši borci mogli postati laka meta. Zauzvrat sam o opasnosti obavijestio Valerija Gerasimova, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije. Ali general me uvjeravao da ne sumnja u Lapinov talent za vodstvo i da ne vjeruje da je moguće povlačenje u Krasnom Limanu i njegovoj okolici”, dodao je.

“Tjedan dana kasnije, Lapin seli svoje sjedište u Starobelsk, stotinjak kilometara od svojih podređenih, dok on sam sjedi u Lugansku. Kako možete efektno upravljati jedinicama, budući da ste od njih udaljeni 150 km? Zbog nedostatka elementarne vojne logistike, danas smo napustili nekoliko naselja i velik dio teritorija”, tvrdi Kadirov.

Prema njegovim riječima, Lapina pokrivaju menadžeri u ruskom Generalštabu.

“Da je bilo po mom, degradirao bih Lapina u čin vojnika, oduzeo bih mu odlikovanja i poslao ga na prvu liniju s mitraljezom u rukama da krνlju spere svoju sramotu”, rekao je Kadirov.

“Vojni nepotizam neće dovesti do dobra. U vojsci je potrebno postavljati ljude čvrstog karaktera, hrabre, principijelne, koji brinu za svoje borce, koji kidaju zube za svojim vojnikom, koji znaju da podređeni ne može ostati bez pomoći i podrške. U vojsci nema mjesta nepotizmu, pogotovo u teškim vremenima.”

Ne znam o čemu Ministarstvo obrane Ruske Federacije izvješćuje vrhovnog zapovjednika, ali po mom osobnom mišljenju treba poduzeti drastičnije mjere. Jučer je bila parada u Izyumu, danas zastava u Limanu, a što sutra?

Sve bi bilo dobro da nije tako loše“, zaključio je Kadirov.