Skip to content

Kako bi zamijenila ruski plin, Europa otkupljuje gorivo koje je išlo zemljama u razvoju. Najveće troškove snosit će najsiromašnije zemlje svijeta

Kako bi zamijenila ruski plin, Europa otkupljuje gorivo koje je išlo u siromašne zemlje. Računi će biti visoki, ali Europa će preživjeti zimu: kupila je dovoljno nafte i plina da preživi sezonu grijanja.

Puno veće troškove snosit će najsiromašnije zemlje svijeta, koje su isključene s tržišta prirodnog plina zbog iznenadno velike potražnje u Europi, piše Bloomberg.

Zbog toga su zemlje s tržištima u razvoju nesposobne zadovoljiti današnje ili sutrašnje potrebe, a najvjerojatnije posljedicezatvaranje tvornica, češće i dugotrajnije nestašice struje, rasplamsavanje društvenih nemira – mogle bi se protegnuti u sljedeće desetljeće.

“Zabrinutost za energetsku sigurnost u Europi dovodi do energetskog siromaštva zemalja u razvoju”, rekao je Saul Kavonic, energetski analitičar u Credit Suisse Group AG.

“Europa izvlači plin iz drugih zemalja bez obzira na cijenu.”

Za zemlje poput Pakistana, jaki dolar i povećana konkurencija iz Europe čine gotovo nemogućim osiguranje energije. Središte problema je odgovor Europe na smanjenje opskrbe gorivom i rat u Ukrajini.

CRNA LINIJA: petogodišnja prognoza potražnje 2021. ROZE LINIJA: potražnja za 2022.

Odsječene od ruskog plina, europske zemlje okrenule su se spot tržištu, gdje je energija koja nije predana kupcima dostupna za isporuku u kratkom roku. Uz skok cijena, neki dobavljači u južnoj Aziji jednostavno su otkazali dugo planirane isporuke u korist boljih prinosa drugdje, kažu trgovci.

Predviđa se da će europska potražnja za LNG-om rasti, nauštrb isporuka na tržišta zemalja u razvoju,

Bez ruskog plina koji teče u Europu, globalna tržišta plina ostat će tijesna. Promptne cijene će ostati visoke, a bez mogućnosti osiguravanja dugoročne opskrbe, zemlje u razvoju mogle bi potražiti prljava goriva ili druge partnere.

Nedostatak plina i nafte već je približio svijet u razvoju Rusiji. Moskva rado nudi gorivo Pakistanu, Indiji i drugim zemljama koje je Zapad u biti istisnuo s tržišta.

Uspostavili smo kontakt s ruskom stranom. Mi smo, naravno, jako zainteresirani za nabavu LNG-a,” rekao je Shafqat Ali Khan, pakistanski veleposlanik u Rusiji, državnoj novinskoj agenciji Tass.

“Ako bogate zemlje oduzmu sav LNG, što će se dogoditi s nama?” – rekao je veleposlanik.

Dok je kineski LNG uvoz općenito pao djelomično zbog visokih cijena na licu mjesta, nacija je povećala kupnju ruskog LNG-a uz veliki popust.

Isporuke iz Rusije u Kinu porasle su za oko 25% do sada ove godine, prema podacima praćenja brodova koje je prikupio Bloomberg.