Skip to content

Kako je Ukrajina postala poligon za testiranje zapadnog oružja – CNN

Rat u Ukrajini također je Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima ponudio rijetku priliku da prouče kako se njihovi vlastiti sustavi oružja ponašaju pod intenzivnom upotrebom – i koje streljivo obje strane koriste za postizanje pobjeda u ovom žestoko vođenom modernom ratu, piše CNN.

Američki operativni časnici i drugi vojni dužnosnici također su pratili koliko je Rusija uspješno koristila jeftine, potrošne bespilotne letjelice koje eksplodiraju pri udaru, kako bi desetkovala ukrajinsku električnu mrežu, navodi medij.

Ukrajina je “apsolutno labοratorij za oružje u svakom smislu jer ništa od te opreme nikada nije korišteno u ratu između dvije industrijski razvijene nacije”, rekao je jedan izvor upoznat sa zapadnim obavještajnim službama. “Ovo je testiranje borbe u stvarnom svijetu.”

Za američku vojsku rat u Ukrajini bio je nevjerojatan izvor podataka o korisnosti vlastitih sustava.

Neki sustavi visokog profila koji su poslani Ukrajincima – poput bespilotne letjelice Switchblade 300 i projektila dizajniranog za ciljanje neprijateljskih radarskih sustava – pokazali su se manje učinkovitima na bojnom polju nego što se očekivalo, prema američkom vojnom operativnom časniku koji je upoznat s bojnom polju, kao i nedavna studija britanskog think tanka.

No, lagani višestruki raketni bacač M142, ili HIMARS, američke proizvodnje bio je ključan za uspjeh Ukrajine – iako su dužnosnici naučili vrijedne lekcije o stopi održavanja koje su ti sustavi zahtijevali pri tako intenzivnoj upotrebi.

Kako je Ukrajina koristila svoju ograničenu zalihu projektila HIMARS da izazove haos u ruskom zapovjedništvu i kontroli, stožerima i skladištima, otvara oči, rekao je dužnosnik obrane, dodajući da će vojni čelnici to proučavati godinama.

Drugi ključni dio uvida bio je o haubici M777, moćnom topništvu koje je bilo ključni dio ukrajinske bojne moći. No, cijevi haubica gube svoje nareze ako se ispali previše granata u kratkom vremenskom roku, rekao je drugi dužnosnik obrane, zbog čega je topništvo manje precizno i ​​manje učinkovito.

SAD je također pomno proučavao sukob radi veće lekcije o tome kako bi se rat između dvije moderne nacije mogao voditi u 21. stoljeću.

U prvim danima sukoba, Nacionalna geoprostorno-obavještajna agencija poslala je pet laganih bespilotnih letjelica visoke razlučivosti američkom Zapovjedništvu za specijalne operacije u Europi – samo u slučaju da bi mogle dobro doći u Ukrajini.

Dronovi, koje je izradila tvrtka Hexagon, nisu bili dio takozvanog programa evidencije Ministarstva obrane, što ukazuje na eksperimentalnu prirodu sukoba.

Unatoč intenzivnim naporima male skupine američkih dužnosnika i vanjske industrije, ostaje nejasno jesu li ovi dronovi ikada uspjeli ući u borbu.

U međuvremenu, više obavještajnih i vojnih dužnosnika izjavilo je za CNN kako se nadaju da će stvaranje onoga što američka vojska naziva “prihvatljivim” bespilotnim letjelicama – jeftinim oružjem za jednokratnu upotrebu – postati glavni prioritet za obrambene izvođače.

Volio bih da možemo napraviti jednosmjerni napadački dron od 10.000 dolara“, čeznutljivo je rekao jedan od tih dužnosnika.