Skip to content

Fabrika u Medellínu sedmično uzgoji 30 miliona komaraca koje puštaju u 11 zemalja (VIDEO)

Unutar dvospratne zgrade od cigle u Medellínu, u Kolumbiji, znanstvenici rade satima u sparnim laboratorijima uzgajajući milione i milione komaraca.

Znanstvenici brinu o njima i zadovoljavaju sve potrebe komaraca hraneći ih izdašnim porcijama ribljeg brašna, šećera i, naravno, krvi. Nakon uzgoja ih puštaju širom zemlje kako bi se razmnožavali s divljim komarcima koji mogu prenijeti denga groznicu i druge viruse stanovništvu Kolumbije.

Ovo bi moglo zvučati kao početak zapleta hοrοr filma holivudskog pisca. Ali nije. Ova tvornica je prava.

Pušteni komarci, prema stranici Billa Gatesa koji je ujedno i jedan od finansijera, ne teroriziraju lokalno stanovništvo. Daleko od toga, navode znanstvenici. Oni zapravo pomažu spasiti i poboljšati milione života.

Kako komarci spašavaju živote?

Komarci koji se proizvode u ovoj tvornici namjerno su zaraženi odgovarajućim sojem bakterije zvane Wolbachia koje ih sprječavaju u prenošenju denga groznice i drugih virusa na ljude, kao što su Zika, chikungunya i žuta groznica. Puštajući ih da se razmnožavaju s divljim komarcima, šire bakterije, smanjujući prijenos virusa i štiteći milione ljudi od bolesti.

FOTO: The Mosquito Factory Bill Gates

Svjetski program protiv komaraca, sada pušta ove komarce u 11 zemalja: Brazil, Kolumbija, Meksiko, Indonezija, Šri Lanka, Vijetnam, Australija, Fidži, Kiribati, Nova Kaledonija i Vanuatu.

Tvornica u Medellínu je trenutno najveći svjetski pogon za uzgoj komaraca na svijetu, koja proizvodi više od 30 miliona komaraca sedmično.

Nakon što tvornica uzgoji milione jaja i odraslih komaraca, oni su spremni za puštanje. Jaja su pakirana u male želatinske kapsule, od kojih svaka sadrži 300 jaja, koja se daju stanovnicima da ih ubace u vodu da se izlegu i tako se jajašca mogu lako transportirati na velike udaljenosti i izleći po potrebi.

Tvornica također ispušta hiljade odraslih komaraca sa stražnje strane motora koji se voze gradom. Također se eksperimentira s ispuštanjem iz dronova.

Ostala mjesta Svjetskog programa protiv komaraca širom svijeta također uzgajaju Wolbachia komarce, ali kolumbijski je trenutačno najveći.

Svjetski program protiv komaraca/World mosquito program (WMP) se finansira putem velikih grantova, vladinih odjela i filantropskih pristalica iz cijelog svijeta.